Κυριακή , Φεβρουάριος 17 2019
Home / Συμβουλές / Προτάσεις / Ηλιακές Οικολογικές Στέγες (ΗΛΙ.Ο.Σ.)

Ηλιακές Οικολογικές Στέγες (ΗΛΙ.Ο.Σ.)

Απαντήσεις σε απορίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών : Φωτοβολταϊκά  Πώς μπορείτε να υπολογίστε την παραγωγή ενέργειας

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς παρουσίασε την διαδικτυακή εφαρμογή ΗΛΙ.Ο.Σ. που δίνει την δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να μπορέσει να υπολογίσει εύκολα και γρήγορα το κόστος κτήσης του συστήματος φωτοβολταϊκών καθώς και τα εκτιμούμενα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην κατοικία του.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς θέλοντας να στηρίξει την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, αλλά και να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να κατανοήσουν καλύτερα το σύνολο της επένδυσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, παρουσίασε το πρωτότυπο διαδικτυακό εργαλείο «Ηλιακές Οικολογικές Στέγες (ΗΛΙ.Ο.Σ.)», το οποίο θα βοηθήσει τον κάθε ενδιαφερόμενο να υπολογίσει:

– Την έκταση που θα χρειαστεί να καταλάβουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα στον χώρο που θέλει να τα εγκαταστήσει, να έχει μια πρώτη εκτίμηση κόστους της επένδυσης, και ένα εκτιμώμενο χρόνο αποπληρωμής της

– Θα μπορέσει να υπολογίσει την αναμενόμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

–   Το οικονομικό και περιβαλλοντολογικό όφελος από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων

– το όφελος από τη παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Η εφαρμογή βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.wwf.gr/ilios

Το διαδικτυακό εργαλείο ΗΛΙ.Ο.Σ. αναπτύχθηκε το καλοκαίρι του 2009 στη Γερμανία από την ομάδα μηχανικών της μη κερδοσκοπικής εταιρείας CO2online, η οποία πραγματοποιεί εκστρατείες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών CO2 στο οικιακό και στο εργασιακό περιβάλλον.

Το εργαλείο έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία με πάνω από 30.000 χρήστες μέσα σε ένα χρόνο.

H WWF Ελλάς στον σχετικό δικτυακό τόπο αναφέρει σχετικά

Ήδη από την 1η Ιουλίου 2009 έχει μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτηρίων, για την παραγωγή ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας. Με το πρόγραμμα αυτό παρέχονται ουσιαστικά κίνητρα, με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή των πολιτών και την αύξηση σε εθνικό επίπεδο του ποσοστού ενέργειας που παράγεται από τις πηγές αυτές.

Η εγκατάσταση των Φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτηρίων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη των εθνικών δεσμεύσεων για κάλυψη του 20% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ μέχρι το 2020. Όμως για να επιτευχθούν οι στόχοι εξολοκλήρου και με επιτυχία χρειάζονται πιο γενναίες πολιτικές που θα ενισχύσουν την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτηρίων και τις οποίες επιβάλλουν λόγοι κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και οικονομικοί. Με αυτό τον τρόπο θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη σε θέσεις εργασίας, θα διαχυθεί καλύτερα το οικονομικό κέρδος σε πολλά περισσότερα νοικοκυριά και θα αποφευχθεί η μαζική αλλαγή χρήσεων γης

Έχοντας αυτά υπόψιν και θέλοντας να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται αλλά και να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα το σύνολο της επένδυσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, το WWF Ελλάς παρουσιάζει το διαδικτυακό εργαλείο «Ηλιακές Οικολογικές Στέγες (ΗΛΙ.Ο.Σ.)», το οποίο θα βοηθήσει τον κάθε πολίτη προσωπικά να υπολογίσει:

  • Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη του συγκεκριμένου κτηρίου στο οποίο κατοικεί.
  • Το κόστος της επένδυσης, καθώς και το χρόνο αποπληρωμής της.
  • Την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με παράγοντες όπως η επιφάνεια εγκατάστασης, ο προσανατολισμός της στέγης, η κλίση, η θέση των γειτονικών κτηρίων κλπ.
  • Το οικονομικό όφελος από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο χρόνο.
  • Το περιβαλλοντικό όφελος από τη παραγωγή καθαρής ενέργειας.

About irealtygr

Check Also

Η GreenBio φέρνει την επανάσταση στην τεχνολογία των σηπτικών συστημάτων με το SludgeHammer

Το SludgeHammer® δίνει νέα διάσταση στην τεχνολογία των σηπτικών συστημάτων Η αεροβική γεννήτρια βακτηρίων(ABG) της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 4 =