Τετάρτη , Αύγουστος 21 2019
Home / Γενική Ενημέρωση / Περιοδεία της Μπιρμπίλη στις μονάδες της ΔΕΗ

Περιοδεία της Μπιρμπίλη στις μονάδες της ΔΕΗ

Περιοδεία της Μπιρμπίλη στις μονάδες της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Φλώρινα

Περιοδεία ξεκινά η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στις μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Η υπουργός, κατά την επίσκεψή της στη δυτική Μακεδονία, κάνοντας μια συμβολική κίνηση, θα κατεβάσει και το διακόπτη της μονάδας 1 – θέτοντάς την έτσι εκτός λειτουργίας – του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, η οποία κλείνει έναν κύκλο ζωής πενήντα και πλέον χρόνων.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα αρχίσει την περιοδεία της αύριο από τον ΑΗΣ Μελίτης, στη Φλώρινα, καθώς και τα ορυχεία της Βεύης. Επίσης, θα επισκεφτεί σταθμούς και ορυχεία της ΔΕΗ στο νομό Κοζάνης, θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων, με στελέχη της ΔΕΗ αλλά και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας η υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα της ΔΕΗ, που αφορά στην αντικατάσταση των παλιών ρυπογόνων μονάδων, με νέες, σύγχρονης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Από τα προσεχή έτη και έως το 2024, σταδιακά θα κλείσουν οι σταθμοί Πτολεμαΐδας, Καρδιάς, Αμυνταίου και Αγίου Δημητρίου, πλην της 5ης μονάδας, που είναι σχετικά καινούρια και σύγχρονης τεχνολογίας.

Η κ. Μπιρμπίλη εκτιμάται πως θα δεσμευτεί ότι στη θέση των μονάδων αυτών θα κατασκευαστούν η μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 550-660 μεγαβάτ και θερμικής ισχύος 140 MWth, προϋπολογισμού 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και η Μελίτη 2, ισχύος 450 MW. Για την πρώτη μονάδα εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και βγαίνει άμεσα η προκήρυξη, ενώ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αναμένεται να επαναδημοπρατηθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Παράλληλα, η υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια», όπως φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και αποκαταστάσεις εδαφών, που θα επιστραφούν μετά τη χρήση από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία.

Ακόμη, εκτιμάται πως θα έχει στις… αποσκευές της τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την κοινή υπουργική απόφαση για τα ορυχεία της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής, η οποία εκτιμάται πως θα συντομεύσει τη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών.

Πηγή :

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/06/2010_342856

About irealtygr

Check Also

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …