Πέμπτη , 24 Σεπτεμβρίου 2020

Ενεργειακή αυτάρκεια και προστασία του κλίματος

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η προστασία του κλίματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της υπουργικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η πρωτοβουλία προήλθε από την Κομισιόν της ΕΕ.  Στη σύνοδο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας από 60 χώρες της ΕΕ, της περιοχής του Περσικού κόλπου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, της αιολικής ενέργειας, της βιομάζας γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του κλίματος, υπογράμμισε, ο επίτροπος Ενέργειας Andries Piebalgs  εξηγώντας, ότι στόχος της ΕΕ είναι μέχρι το 2020 να διασφαλίσει την κάλυψη του 20% των αναγκών με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Ο στόχος αυτός της ΕΕ δεν ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστικός για τους απεσταλμένους από τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου. Διότι εκείνο που έχουν να προσφέρουν δεν είναι άλλο από πετρέλαιο.

Η ΕΕ όμως πιστεύει, ότι οι σημερινές πετρελαιοπαραγωγές χώρες μπορούν αν εξελιχτούν σε χώρες που θα προσφέρουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, υπογράμμισε από την πλευρά της, η επίτροπος Εξωτερικών, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ. “Στην περιοχή του κόλπου έχουμε ένα πλήθος συνεργασιών στην αγορά ενέργειας και στις ορυκτές πηγές ενέργειας. Την ενισχύουμε τώρα στις ανανεώσιμες πηγές και κυρίως στην ηλιακή ενέργεια”.

Η Φερέρο Βάλντνερ, πιστεύει, ότι οι χώρες του Κόλπου έχουν ένα διπλό ενδιαφέρον να συνεργαστούν με την ΕΕ. Αφενός θα αξιοποιήσουν το know-how που έχουν οι Ευρωπαίοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κυρίως όμως, θα  μπορούν να εξάγουν ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό θα διαμορφώσουν τις συνθήκες μετάβασης στην εποχή μετά το πετρέλαιο, καλύπτοντας τα ενεργειακά κενά της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις χώρες της νότιας Μεσογείου. “Έχουμε προχωρήσει μέχρι τώρα σταδιακά στη συνεργασία με τις χώρες Μάγκρεμπ σε επίπεδο ενεργειακής αγοράς και εποπτικών υπηρεσιών. Εκτός αυτού έχουμε αναπτύξει και μέτρα για βελτίωση της αποτελεσματικότητας με τη σύσταση ενός Κέντρου Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας στο Κάιρο.

Και το μεγάλο έργο της ΕΕ  βεβαίως είναι το Μεσογειακό Πλάνο Ηλιακής Ενέργειας”, τόνισε η κ. Φερέρο Βάλντνερ.

Το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο στοχεύει στην τροφοδότηση της Ευρώπης με ηλιακή ενέργεια από τις χώρες Μάγκρεμπ. Η ιδέα, λέει η Φερέρο-Βάλντνερ έχει ενθουσιάσει τους πάντες.

Αλλά μέχρι την υλοποίησή του απαιτούνται ακόμη έρευνα, επενδυτές, υποδομές. “Θα χρειαστεί χρόνος”, λέει η επίτροπος, “αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή”.

Πηγή : http://www.hbnews.gr/permalink/17080.html

About irealtygr

Δείτε επίσης

Η GreenBio φέρνει την επανάσταση στην τεχνολογία των σηπτικών συστημάτων με το SludgeHammer

Το SludgeHammer® δίνει νέα διάσταση στην τεχνολογία των σηπτικών συστημάτων Η αεροβική γεννήτρια βακτηρίων(ABG) της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

12 − 7 =