Πέμπτη , 2 Ιουλίου 2020

ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΟΡΟΦΗΣ

ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΟΡΟΦΗΣ ΦΥΣΑΕΙ ΒΟΡΙΑΣ ΑΠ’ ΤΟ… ΤΑΒΑΝΙ
Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΝΔΡΑΚΟΥ

Δροσιά το καλοκαίρι δεν σημαίνει απαραιτήτως κλιματιστικό στο φουλ. Οι ανεμιστήρες οροφής είναι μια σαφώς φιλικότερη προς το περιβάλλον και οικονομικότερη -έναντι του κλιματιστικού- λύση δροσισμού, που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Ας μη γελιόμαστε. Οσο και αν κάποιοι κατασκευαστές προσπαθούν να μας χρυσώσουν το χάπι του κλιματισμού, πλασάροντας π.χ. την Α+ ενεργειακή κλάση ορισμένων κλιματιστικών ως απόδειξη των φιλοπεριβαλλοντικών τους προδιαγραφών και συμπεριφοράς, η αλήθεια είναι πως οικολογικά κλιματιστικά δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με την Greenpeace, στην Ελλάδα, τα εγκατεστημένα κλιματιστικά υπολογίζονται στα 3 εκατομμύρια, ενώ κάθε χρόνο εγκαθίστανται 350.000 καινούργια. Οι ενεργειακές απαιτήσεις των τελευταίων είναι τόσο υψηλές, που για την κάλυψή τους απαιτείται η κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με ισχύ περίπου 400 MW και κόστος 200 – 300 εκατομμύρια ευρώ! Πιο απλά, για κάθε ευρώ που ξοδεύουμε για την αγορά κλιματιστικών, χρειάζονται δύο επιπλέον ευρώ για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που θα εξυπηρετούν αυτά τα κλιματιστικά και μόνο.

Αντίθετα, οι ανεμιστήρες οροφής δεν… ενοχλούν κανέναν. Αποδίδουν ικανοποιητικά, ακόμα και σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, δροσίζοντας ένα μέσο δωμάτιο έως και 3 βαθμούς Κελσίου. Λόγω της κατασκευής, αλλά και του τρόπου λειτουργίας τους, συμβάλλουν σημαντικά στον σωστό αερισμό του χώρου, βελτιώνοντας αισθητά τις συνθήκες του δωματίου.

Υπερτερούν έναντι των επιδαπέδιων

Εναντι των ανεμιστήρων δαπέδου είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί, γιατί έχουν την ικανότητα να αναδεύουν κατακόρυφα (ακολουθώντας τη στάση του ανθρώπινου σώματος όταν αυτό βρίσκεται σε όρθια θέση) τα ψυχρά και θερμά ρεύματα αέρα μέσα στο δωμάτιο. Σε σχέση με τα κλιματιστικά, οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας: συγκρίνοντας ένα μέσο μοντέλο ανεμιστήρα οροφής των 50 W με ένα κλιματιστικό των 9.000 Btu, το κόστος ωριαίας λειτουργίας του πρώτου είναι μόλις 0,043 ευρώ και του δεύτερου 0,86 ευρώ, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 55 γραμμάρια και 980(!) γραμμάρια την ώρα αντίστοιχα.

Αν βέβαια έξω ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, φλερτάροντας με τους 40 βαθμούς Κελσίου, ο ανεμιστήρας -από μόνος του- δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Εφόσον όμως έχουμε προνοήσει να «θωρακίσουμε» το χώρο μας απέναντι στη ζέστη και τη συσσώρευση θερμότητας (με τοποθέτηση σκιάστρων ή φυτών, εφαρμόζοντας διαμπερή νυχτερινό δροσισμό, βάφοντας τους τοίχους με ανοιχτά χρώματα, τοποθετώντας ειδικά τζάμια χαμηλής εκπεμψιμότητας, περιορίζοντας τη χρήση λαμπτήρων πυρακτώσεως), τότε είναι σίγουρο πως θα δούμε διαφορά.

Τα μυστικά για έναν αποδοτικό ανεμιστήρα

Για να καταλήξετε στο μοντέλο της επιλογής σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την επιφάνεια του δωματίου για το οποίο προορίζεται. Η απόδοση του ανεμιστήρα εξαρτάται επίσης από την ισχύ του σε Watt και τη διάμετρο των φτερών του. Από μάρκα σε μάρκα υπάρχουν αποκλίσεις, αφού η κάθε εταιρεία εφαρμόζει τα δικά της στάνταρ.

•   Οι καλοί (και συνήθως ακριβότεροι) ανεμιστήρες οροφής είναι αθόρυβοι. Συνεπώς, ενδείκνυται η τοποθέτησή τους ακόμα και στο υπνοδωμάτιο.
•   Για καλύτερες αποδόσεις, τα πτερύγια του ανεμιστήρα θα πρέπει να απέχουν 2,5 – 3 μέτρα από το δάπεδο, 25 – 30 εκ. από το ταβάνι και τουλάχιστον 50 εκ. από τους πλευρικούς τοίχους.
•   Ανάλογα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η εγγύηση που καλύπτει τον ανεμιστήρα μπορεί να είναι και εφ’ όρου ζωής.
•   Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν και ανεμιστήρες οροφής με δυνατότητα αναστροφής: το χειμώνα, στέλνοντας τον ζεστό αέρα προς τα κάτω, τον βοηθούν να κυκλοφορεί καλύτερα και δημιουργούν ομοιόμορφη θερμική ατμόσφαιρα. Ετσι, οι συνθήκες εσωτερικού χώρου γίνονται πιο ευχάριστες και εξοικονομείται ενέργεια θέρμανσης.
•   Οι τιμές ξεκινούν από 50 έως 60 ευρώ και μπορούν να σκαρφαλώσουν ακόμα και στα 1.000 ευρώ. Το κόστος τους εξαρτάται από το αν έχουν ενσύρματο ή ασύρματο χειριστήριο, από το αν διαθέτουν ενσωματωμένο φωτιστικό, από την περίμετρό τους, από τις στροφές τους ανά λεπτό και την απόδοση κυβικών μέτρων ανά ώρα.
•   Η τοποθέτηση θα πρέπει να γίνεται από έμπειρο ηλεκτρολόγο.
•   Για πρακτικούς λόγους, καλό θα είναι στο σημείο όπου θα εγκατασταθεί ο ανεμιστήρας να υπάρχει διπλός διακόπτης (άλλος για το φωτιστικό και άλλος για τον ανεμιστήρα), ώστε να απομονώνονται οι δύο λειτουργίες. Κι αυτό γιατί τα αλυσιδάκια που κρέμονται από τον ανεμιστήρα και προορίζονται γι’ αυτήν τη δουλειά είναι συνήθως ευπαθή και σπάνε εύκολα.

Πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_13/06/2009_1288881

About irealtygr

Δείτε επίσης

Γεωθερμία

H θερμότητα είναι μια μορφή ενέργειας και η γεωθερμική ενέργεια είναι η θερμότητα που περιέχεται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 + eight =