Τρίτη , Απρίλιος 20 2021

H Ηλιακή καμινάδα στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική

H Ηλιακή καμινάδα βιοκλιματική αρχιτεκτονική
H Ηλιακή καμινάδα του καθηγητή Jorg Schlaich δεν είναι τίποτα άλλο από μια καμινάδα που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ακτινοβολία και μπορεί μέσω αυτής να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Jorg Schlaich η ιδέα του ήρθε πριν από πολλά χρόνια όταν προσπαθούσε να απαντήσει στο ερώτημα «πώς μπορούμε να ζεσταθούμε». «Μετά μου ήρθε η ιδέα για τη γυάλινη επιφάνεια. Αλλά πρέπει να σας πω ότι κάποια στιγμή διάβαζα μια εφημερίδα του 1926 και κάποιος περιέγραφε μια παρόμοια ιδέα. Εγώ προχώρησα στην εξέλιξή της αλλά δεν την σκέφτηκα εγώ».
H Ηλιακή καμινάδα αποτελείται από μια γυάλινη κυκλική επιφάνεια (που είναι ο συλλέκτης,) στο κέντρο τοποθετείται ένας σωλήνας (καμινάδα), που είναι κάθετος προς την επιφάνεια αυτή και στην βάση του πύργου τοποθετούνται τουρμπίνες .
Η ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει τον αέρα που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια και ο ζεστός αέρας ακολουθεί μια ανοδική κίνηση και δίνει ώθηση και κίνηση στις τουρμπίνες παράγοντας έτσι την πολύτιμη ηλεκτρική ενέργεια.
Η ηλιακή καμινάδα συνδυάζει τρεις βασικές λειτουργίες-φαινόμενα του θερμοκηπίου, τις καμινάδας και τις κίνησης μέσω των τουρμπίνων.
Στο φαινόμενο του θερμοκηπίου εκμεταλλεύεται τον αέρας ο οποίος μέσα από τη γυάλινη επιφάνεια είναι θερμότερος από τον αέρα που υπάρχει στον εξωτερικό χώρο, έτσι όταν ο αέρας αρχίζει και θερμαίνεται, διαστέλλεται γίνεται πιο ελαφρύς από τον κρύο αέρα και αρχίζει να ανεβαίνει προς τα πάνω.
Στο φαινόμενο με την καμινάδα ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω γιατί είναι πιο ελαφρύς, ενώ στην τρίτη εκμεταλλευόμαστε την κίνηση του αέρα και έτσι οι τουρμπίνες κινούνται, αν τώρα συνδέσουμε τις τουρμπίνες με μια γεννήτρια παραγωγής ρεύματος , τότε θα παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα.


Ο καθηγητής Jorg Schlaich για να μπορέσει να εξασφαλίσει την 24ωρη λειτουργία του συλλέκτη έχει τοποθετήσει σωλήνες με νερό κάτω από τη γυάλινη επιφάνεια , όσο το νερό θερμαίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας εκλύει τη θερμότητα αυτή το βράδυ με αποτέλεσμα να δημιουργεί και να επιτυγχάνει την ανοδική κίνηση.
Το πρώτο πιλοτικό έργο με πύργο ύψους 200 μέτρων κατασκευάστηκε στην Ισπανία τη δεκαετία του ’80 και λειτούργησε με επιτυχία για πολλά χρόνια.
«Θεωρώ ότι η τεχνολογία που έχουμε σκεφτεί για την ηλιακή καμινάδα είναι ιδανική για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αρκεί να το θέλουμε. Προτείνουμε, λοιπόν, ένα τέτοιο σταθμό παραγωγής ενέργειας για εγκατάσταση στις ερήμους όπου το σύστημα θα μπορεί να εκμεταλλευθεί την υψηλή ηλιακή ακτινοβολία και να ελαχιστοποιήσει την όχληση. Υπάρχουν λύσεις ακόμα και για τις κοινωνίες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρισμού. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουμε τα φτωχά κράτη να ενταχθούν στην παγκόσμια οικονομία. Είναι απαράδεκτο που στον αιώνα μας μεγάλο μέρος του πλανήτη έχει ελλείψεις στην τροφή, τα παιδιά δεν έχουν πόσιμο νερό… Πρόσφατα επισκέφθηκα το Μάλι. Eχουν την έρημο, έχουν τον ήλιο και εμείς χρειαζόμαστε την ενέργεια. Εάν συνεργαστούμε θα μπορούσαν να παράξουν ενέργεια την οποία θα καταναλώναμε εμείς, κι εκείνοι θα γίνονταν πλούσιοι και θα αγόραζαν τα αυτοκίνητά μας! Και το πιο σημαντικό είναι ότι θα μπορούσαν να την κατασκευάσουν μόνοι τους. Με την ηλιακή ενέργεια μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα των φτωχών κοινωνιών και ταυτόχρονα του κλίματος».

Τώρα, εκείνος και η ομάδα του θέλουν να κατασκευάσουν μια ηλιακή καμινάδα των 200 MW και αργότερα των 400 MW.

Ο καθηγητής Jorg Schlaich σπούδασε αρχιτέκτων μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και συνέχισε τις σπουδές σε Γερμανία και ΗΠΑ.
Το 1974 έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης. Έχει γράψει περίπου 300 άρθρα και έχει εκδώσει πέντε βιβλία. Έχει βραβευτεί με το Χρυσό Μετάλλιο IStructE.
Εχει γίνει γνωστός για το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, το στέγαστρο του σταδίου Gottlieb-Daimler-Stadion αλλά και τον Πύργο στην Killesbergpark στη Στουτγάρδη. Στην Ελλάδα σχεδίασε το 1992 μαζί με τον δρα Σ. Σταθόπουλο τη γέφυρα του Ευρίπου στη Χαλκίδα.

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …