Παρασκευή , 18 Ιουνίου 2021

Τα είδη των φωτοβολταϊκών

Τα κύρια συστήματα φωτοβολταϊκών είναι τρία :

Μονοκρυσταλικά (m-Si)

 Οι μονοκρυσταλλικές κυψέλες κατασκευάζονται τεμαχίζοντας έναν ενιαίο κυλινδρικό κρύσταλλο που έχει επεξεργαστεί σε υψηλές θερμοκρασίες , της τάξεως των 1400°C.

Σαν διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη  και έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό κόστος κατασκευής.

Το πυρίτιο πρέπει να είναι πολύ υψηλής καθαρότητας και η δομή του να έχει υψηλή ποιότητα .

Αυτού του είδους τα φωτοβολταϊκά στοιχεία έχουν και την μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση που κυμαίνετε γύρω στο 20%-25%  δηλαδή αν η ηλιακή ακτινοβολία είναι 1000 Wh/μ² την ημέρα τότε αυτά θα παράγουν για την συγκεκριμένη μέρα 200 Wh/μ² με 250 Wh/μ²

 Πολυκρυσταλικα (p-Si) 

 Οι πολυκρυσταλλικές κυψέλες γίνονται με μια διαδικασία χύτευσης στην οποία το λειωμένο βιομηχανικό πυρίτιο χύνεται σε μια φόρμα όπου και μορφοποιείται.

Για την παραγωγή τους οι ράβδοι του πυριτίου κόβονται σε λεπτά τμήματα από τα οποία κατασκευάζεται η κυψέλη του φωτοβολταϊκού. Δεδομένου ότι οι πολυκρυσταλλικές κυψέλες  σαν διαδικασία κατασκευής τους είναι απλούστερη από εκείνη των μονοκρυσταλλικών φωτοβολταϊκών έχει ως αποτέλεσμα το φθηνότερο κόστος παραγωγής αλλα παράλληλα δεν είναι  τόσο αποδοτικές όσο και οι μονοκρυσταλλικές.

Αυτού του είδους τα φωτοβολταϊκά στοιχεία έχουν ενεργειακή απόδοση που κυμαίνετε γύρω στο 10%-15%  δηλαδή αν η ηλιακή ακτινοβολία είναι 1000 Wh/μ² την ημέρα τότε αυτά θα παράγουν για την συγκεκριμένη μέρα 100 Wh/μ² με 150 Wh/μ² και οφείλεται στις ατέλειες στη δομή του κρυστάλλου ως αποτέλεσμα της διαδικασίας χύτευσης.

 Άμορφου Πυριτίου (a-Si)

 Το άμορφο πυρίτιο, μια από τις τεχνολογίες λεπτής μεμβράνης (thin film technology), γίνεται με την εναπόθεση του πυριτίου ομοιόμορφα επάνω σε ένα υπόστρωμα με κατάλληλο υπόβαθρο. Σαν υπόβαθρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μεγάλη γκάμα υλικών από δύσκαμπτα μέχρι ελαστικά με αποτέλεσμα να βρίσκει μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών, ιδιαίτερα σε καμπύλες ή εύκαμπτες επιφάνειες.

Δεν έχει κρυσταλλική δομή, και το πάχος του (2-3 µm) είναι ιδιαίτερα μικρότερο από το κρυσταλλικής μορφής πυρίτιο (200-500 µm).

Ενώ το άμορφο πυρίτιο παρουσιάζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην απορρόφηση του φωτός, εντούτοις η φωτοβολταϊκή απόδοση του είναι του μικρότερη των κρυσταλλικών, περίπου 5% – 10% ανάλογα με την τεχνολογία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

 Από κατασκευαστική άποψη είναι το απλούστερο και το πιο φθηνό και τα κάνει ιδανικά σε εφαρμογές όπου δεν απαιτείται υψηλή απόδοση.

 Εκτός από τους παραπάνω τρεις τύπους φωτοβολταϊκών κυψελών από πυρίτιο που διατίθενται στην παγκόσμια αγορά, γίνονται έρευνες και προσπάθειες για τη χρησιμοποίηση και άλλων στοιχείων με νέα υλικά που μπορούν να παραχθούν με φθηνότερες διαδικασίες είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό όπως αρσενικούχο γάλλιο (GaAs),θειούχο κάδμιο (CdS), φωσφορούχο ίνδιο

 Ένα χαρακτηριστικό των φωτοβολταϊκών στοιχείων που επηρεάζει άμεσα την απόδοση τους είναι η θερμοκρασία που αναπτύσσουν κατά την έκθεση τους στην ηλιακή ακτινοβολία και η επιρροή αυτή διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του φωτοβολταϊκού.

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × one =