Σάββατο , 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ανοιγει ο δρόμος για αποζημειώσεις καταναλωτών απο την ΔΕΗ

Υποχρεωμένη θα είναι να καταβάλλει αποζημιώσεις και για βλάβες ηλεκτρικών συσκευών που οφείλονται σε διακοπές ρεύματος θα είναι η ΔΕΗ σύμφωνα με τη ΡΑΕ ( Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ) που προβλέπει με σχετική απόφαση της η οποία θα συμπεριληφθεί στους υπό κατάρτιση κώδικα για τη διαχείριση του δικτύου ενέργειας.

Στην παραπάνω απόφαση ήταν σημαντική η παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, στον οποίο καταφθάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες καταγγελίες από καταναλωτές για βλάβες που έχουν στις ηλεκτρικές τους συσκευές από τις αυξομειώσεις της τάσης του δικτύου του ηλεκτρικού ρεύματος.

Βέβαια το ποσόν της αποζημίωσης ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί σύμφωνα με την ΡΑΕ θα πρέπει να είναι το ελάχιστο 500 ευρώ ανά συσκευή του καταναλωτή, ενώ η ΔΕΗ προτείνει μια γενική αποζημίωση 300 ευρώ για τις μονοφασικές παροχές και 400 ευρώ για τις τριφασικές παροχές.

Σύμφωνα με την διαδικασία που συζητιέται και μάλλον θα ακολουθείται είναι

– Ο καταναλωτής να ενημερώνει τη ΔΕΗ και να υποβάλει μια σχετική αίτηση
μαζί με ένα απλό πιστοποιητικό που θα εκδίδει ηλεκτρολόγος που θα αναγράφει τα πιθανά αίτια της βλάβης και το εκτιμώμενο κόστος της συσκευής.

– Η ΔΕΗ θα ξεκινήσει την διερεύνηση και μπορεί να ζητηθεί από τον καταναλωτή να παράσχει κάθε σχετικό στοιχείο για πιστοποίηση της ζημιάς, θα πρέπει εφόσον του ζητηθεί ακόμα να διαθέσει και για έλεγχο τις συσκευές ή τον εξοπλισμό που έχει υποστεί βλάβη σε τεχνικούς της ΔΕΗ πριν την επισκευή τους.

– Eντός 15 ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης η ΔEH θα πρέπει να αποφασίσει και να ενημερώσει τον καταναλωτή εάν την κάνει αποδεκτή και σε διάστημα ενός μήνα θα πρέπει να του καταβάλει την αποζημίωση, το ανώτατο όριο της οποίας αναμένεται να καθοριστεί.

Μέχρι σήμερα η ΔEH κατέβαλλε αποζημιώσεις μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για τις οποίες έπρεπε να αποδειχθεί η υπαιτιότητα του προσωπικού της.

Ενδεικτικά το 2007, είχε καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 25.000 ευρώ σε 46 καταναλωτές και το 2008 άλλα 65.000 ευρώ σε 122 καταναλωτές.

Μετά την κατάληξη της σχετικής απόφασης η ΔEH, θα αναρτήσει σε εμφανές σημείο στην ιστοσελίδα της το ενημερωτικό υλικό για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο καταναλωτής σε περίπτωση βλάβης κάποιας ηλεκτρικής συσκευής.

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 − 4 =