Δευτέρα , 26 Οκτωβρίου 2020

Επιδοτήσεις από εννέα νέα προγράμματα

Επιδοτήσεις αξίας 400 εκατ. ευρώ περίπου σχεδιάζει να διανείμει στην αγορά έως το τέλος του έτους το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσα από 9 προγράμματα για κάθε… γούστο.

Θα στηρίζουν επενδυτικά σχέδια υποψήφιων επιχειρηματιών αλλά και εμπόρων, μικρών και μεγάλων, τουριστικών επιχειρήσεων εταιρειών του κλάδου πληροφορικής, εξαγωγικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Κάποιες από τις επιδοτήσεις βγαίνουν με μεγάλη καθυστέρηση. Το καλοκαίρι ήταν να ξεκινήσει ο πράσινος τουρισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός και τον Σεπτέμβριο η δράση για την Ενίσχυση της Εξωστρέφειας. Ο λόγος για 3 προγράμματα για τα οποία ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης ανέφερε χθες στη Βουλή ότι θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου.

Παραδέχθηκε την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, ειδικά από μικρομεσαίες εταιρείες, η οποία όπως είπε οδήγησε στην παράταση έως τον Δεκέμβριο της προθεσμίας για 2 ακόμη δράσεις, της μεταποίησης στις νέες συνθήκες και της στήριξης των κλάδων ένδυσης και υπόδησης.

Παράλληλα η ειδική Γραμματεία Ψηφιακής Σύγκλισης προωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες 2 δράσεις για τη στήριξη του λιανεμπορίου, αλλά και για το ψηφιακό περιεχόμενο από εταιρείες κάθε είδους, ενώ προς το τέλος του έτους προγραμματίζεται να «βγουν» δυο ακόμη προγράμματα για εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής.

Τα προγράμματα θα δώσουν ελπίδα στους επιχειρηματίες που έχουν ακόμη λεφτά για επενδύσεις, αλλά όχι και άμεση ρευστότητα. Πλέον θεωρείται σχεδόν δεδομένο λόγω της καθυστέρησης στην προκήρυξη ότι δεν θα παράγουν δαπάνες μέσα στο 2010, δηλαδή ούτε προκαταβολές θα μοιραστούν ούτε θα στηρίξουν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και έτσι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

100 στο λιανεμπόριο

* Η δράση digi-retail (ενίσχυση επιχειρήσεων λιανεμπορίου για την υλοποίηση ψηφιακών επενδύσεων) της γενικής γραμματείας Ψηφιακών Ενισχύσεων θα διανείμει 100 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου για την υλοποίηση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό υπαλλήλων και πρέπει απλώς οι εταιρείες να έχουν κλείσει μία διαχειριστική χρήση.

Τα σχέδια μπορεί να έχουν αξία από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ και η επιδότηση είναι 60% για τις μικρές και 40% για τις μεγαλύτερες εταιρείες.

* Η δράση digi-content θα διανείμει 20 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που ασκούν εκδοτικές δραστηριότητες (εκδόσεις βιβλίων, επιστημονικών και πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, Τύπου κ.λπ.). Επίσης, προς το τέλος του έτους το πρόγραμμα Εγνατία Πληροφορική ΙΙ θα διαθέσει 15 εκατ. ευρώ σε εταιρείες του κλάδου που λειτουργούν στην Β. Ελλάδα και στην Ηπειρο τουλάχιστο για έναν χρόνο.

Ακόμη, 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από τη δράση για την ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τεχνολογικής καινοτομίας. Αφορά μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων εταιρειών του κλάδου.

* Πράσινος τουρισμός και εναλλακτικός τουρισμός. Τα δύο προγράμματα έχουν προϋπολογισμό 58 εκατ. ευρώ. Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να κυμαίνονται από 15.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ.

Θα στηρίζεται η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών, συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος ξενοδοχείων, ενώ στον εναλλακτικό τουρισμό η ανάπτυξη δράσεων όπως ο πολιτιστικός, ο θαλάσσιος, ο γαστρονομικός ή ο συνεδριακός τουρισμός.

* Ενίσχυση εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων (30 εκατ. ευρώ) θα παρέχει στήριξη για να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα. Θα χρηματοδοτεί νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις για να υλοποιήσουν διετή επιχειρηματικά σχέδια, που θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια πιστοποιημένων συμβούλων εξαγωγών.

* Δύο γνωστά προγράμματα, η μεταποίηση στις νέες συνθήκες και η ένδυση και υπόδηση που «τρέχουν» από το καλοκαίρι, χωρίς όμως ιδιαίτερη ανταπόκριση. Δέχονται ξανά από χθες αιτήσεις υπαγωγής.

Πήγη : http://www.hbnews.gr/permalink/39938.html

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × four =