Παρασκευή , 18 Ιουνίου 2021

Επιχείρηση «πράσινα στρατόπεδα»

Επιχείρηση «πράσινα στρατόπεδα»
 Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και η σωστή διαχείριση απορριμμάτων
Της Δωρας Αντωνιου

Εργο για την αμυντική βιομηχανία της χώρας επιθυμεί να εξασφαλίσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέσα από το πρόγραμμα για «πράσινα στρατόπεδα». Συγκεκριμένα, προωθείται η ιδέα, η κατασκευή των συστημάτων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας να γίνει από την αμυντική βιομηχανία, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και η αναγκαία τεχνογνωσία. Ηδη, έχουν αρχίσει προκαταρκτικές συζητήσεις με ανθρώπους της ΔΕΗ, προκειμένου να διαπιστωθεί τι χρειάζεται για την υλοποίηση της ιδέας. Αυτό αναμένεται να είναι ένα από τα οφέλη που προσδοκά να αποκομίσει το ΥΠΕΘΑ από τη δρομολόγηση δράσεων για περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις και δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, που άρχισε με την υπογραφή σχετικού μνημονίου με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι δράσεις που προωθούνται βασίζονται σε σχετική μελέτη που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και σε ένα σχέδιο που εκπονήθηκε το 2005 για μετατροπή στρατοπέδου στη Λήμνο σε πρότυπη «πράσινη» μονάδα, πάνω στην οποία θα ακολουθούσαν προσαρμογές στα υπόλοιπα στρατόπεδα της χώρας.

Εκτιμάται ότι από την εφαρμογή πράσινων πολιτικών στις Ενοπλες Δυνάμεις θα προκύψουν οφέλη ως προς την εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας, την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την ανακύκλωση.

Η μελέτη που έγινε, προσδιόρισε συγκεκριμένους στόχους:

– Για τα απορρίμματα, επιδιώκεται μείωση του όγκου τους κατά 5% μέχρι το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής του προγράμματος και τουλάχιστον 25% σε βάθος πενταετίας. Παράλληλα, αύξηση της ανακύκλωσης κατά 40% τον πρώτο χρόνο, με στόχο το 70% σε μια πενταετία.

– Σημαντική μείωση απορριμμάτων και εξοικονόμηση πόρων αναμένεται να επιτευχθεί από την επαναχρησιμοποίηση οικοδομικών υλικών. Για τα οπλικά συστήματα που αποσύρονται, σχεδιάζεται αποσυναρμολόγηση με ειδική πρόβλεψη για τοξικά υλικά και επαναχρησιμοποίηση ανταλλακτικών όπου είναι εφικτό.

– Για τις εγκαταστάσεις, στόχος είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 12% τον πρώτο χρόνο και σταδιακή αύξηση του ποσοστού αυτού στο 20%. Στην κατεύθυνση αυτή, πέραν της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προβλέπεται συντήρηση και ανακαίνιση των κτιρίων με απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών, όπου ακόμα υπάρχουν, αλλαγή των συστημάτων φωτισμού και καταγραφή και αποκατάσταση των διαρροών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και νερό με την αξιοποίηση ειδικών μετρητών και τακτικό έλεγχο των δικτύων.

– Από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το ζητούμενο είναι να καλυφθεί το 10% των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση την πρώτη διετία εφαρμογής του προγράμματος και αύξηση του ποσοστού στο 20%. Παράλληλα, τίθεται ως στόχος η μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 25%.

– Για τη βελτίωση της ποιότητας εδάφους στις περιοχές όπου λειτουργούν στρατόπεδα και πεδία βολής, θα γίνει χαρτογράφηση των πλέον επιβαρυμένων εδαφών και καθαρισμός, ενώ με τη χρήση εκπαιδευτικών βλημάτων και προσομοιωτών θα μειωθεί η πρόσθετη επιβάρυνση.

– Ξεχωριστή παράμετρο του σχεδιασμού αποτελούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Το 424, στη Θεσσαλονίκη, θα είναι το πρώτο που θα γίνει «πράσινο» για να λειτουργήσει ως πρότυπο για τα υπόλοιπα, ενώ προτεραιότητα δίδεται στη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων από όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
 
 
 Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_03/10/2010_417330

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × one =