Πέμπτη , 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ

– Ενεργειακή εστία μέσω κυκλοφορητή

Ενεργειακή εστία γενικά ονομάζουμε την κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοσή της τάξεως του 60% και πάνω και συνδυάζετε πάντα με ρυθμιζόμενη καύση.
Η εστία αυτή πρέπει να μπορεί και παράγει ζεστό αέρα, άσχετα αν ο αέρας παράγεται μέσα σε κάποιον ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή σε κάποιον αεροθάλαμο που δημιουργείται με την φούσκα κατά την κατασκευή του τζακιού και ακόμη πιο άσχετα, αν ο ζεστός αέρας εξέρχεται με φυσική ή μέσου κυκλοφορητή (δηλ. με κάποιο βεντιλατέρ).

– Ενεργειακή εστία  νερού

Στο είδος αυτό της ενεργειακής εστίας αντί να θερμαίνεται ο αέρας θερμαίνεται το νερό στα διπλά τοιχώματα της εστίας, το οποίο χρησιμοποιείται στη συνέχεια είτε για χρήση (π.χ σαν θερμοσίφωνας), είτε για θέρμανση μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, όπως ακριβώς και στους λέβητες πετρελαίου, δηλαδή λειτουργεί σαν ένα λέβητα με ξύλα.

– Απόδοση , θέρμανση χώρου

Οι σημερινές εστίες είναι κατασκευές υψηλής τεχνολογίας που προσφέρονται τόσο για κύρια θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού Αυτό επιτυγχάνεται είτε με διανομή ζεστού αέρα σε κάθε δωμάτιο με κατάλληλους αεραγωγούς και κυκλοφορητές είτε με σώματα καλοριφέρ. Σ’ αυτή τη μορφή τζακιού, η εστία καλοριφέρ είναι στην ουσία ένας λέβητας ξύλων,και το τζάκι πρέπει απαραίτητα να έχει την ανάλογη εγκατάσταση των σωμάτων για την σωστή κυκλοφορία νερού ειδάλως θα θα καταστραφεί ο λέβητας.

Στην άλλη περίπτωση τα ενεργειακά θερμοδυναμικά ή αερόθερμα τζάκια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και

ως κύρια πηγή θέρμανσης, χωρίς αεραγωγούς ή διανομή αέρα, τότε όμως η θερμοκρασία στους διάφορους χώρους του σπιτιού δεν θα είναι ομοιόμορφη, αλλά θα παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις από χώρο σε χώρο.

Τα τετραγωνικά που μπορεί να θερμάνει ένα τζάκι εξαρτάται απο πολούς παράγοντες εξαρτάται από την ισχύ της εστίας, της μόνωσης του σπιτιού την εσωτερική διαρύθμιση κλπ. Ανάλογα με την μελέτη μπορούν να προταθούν λύσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες σας και να έχετε την καλύτερη απόδοση αναάλογα με τα χρήματα της επένδυσης σας.

Προσοχή στις οδηγίες χρήσεις , θα μας βοηθήσουν πολύ να καταλάβουμε το τζάκι που έχουμε επιλέξει πως λειτουργεί και τι να κάνουμε για να έχουμε πάντα την μεγιστη δυνατή απόδοση

– Γιατί καπνίζει το τζάκι;

Στα σημερινά σπίτια, με τα σύγχρονα αεροστεγή μπαλκονόπορτες και παράθυρα, δεν επιτρέπουν την είσοδο αέρα μέσα στο σπίτι, τον αέρα που είναι απαραίτητος για την αναπλήρωση αυτού που αφαιρεί το τζάκι κατά την λειτουργία του με αποτέλεσμα ο καπναγωγός του τζακιού να μετατρέπεται σε είσοδο αέρα αντί να είναι έξοδος και έχει σαν αποτέλεσμα το τζάκι να μη ‘τραβάει’ και να καπνίζει.

Προσοχή όταν αναβουμε τον αποροφητήρα  δημιουργεί υποπίεση στο σπίτι, με αποτέλεσμα πάλι ο καπναγωγός του τζακιού να μετατρέπεται σε είσοδο αέρα και το τζάκι να μη ‘τραβάει’ και να καπνίζει.

– Οικονομία στην καύση

H καύση στην κλειστή εστία είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι έχουμε οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου, 3-4 φορές λιγότερα ξύλα.

– Προσοχή στην στάχτη

Αδειάζετε το σταχτοδοχείο συχνά. γιατί μπορεί να δημιουργήσει υπερθέρμανση της ή των σχαρών καύσης και παραμόρφωση τους λόγω του ότι δεν περνά αέρας για να τις ψύχει και να δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία.  Τις στάχτες μπορείτε να τις ρίχνετε στα δένδρα και λουλούδια σας. Είναι ένα πολύ καλό λίπασμα.

– Καθε πότε καθαρίζουμε την καμινάδα ?

Ο καθαρισμός της καμινάδας πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αν δεν κάνουμε καλό καθαρισμό

προκαλείται φραξη και κάπνισμα του τζακιού.
Επίσης πολλές φορές υπάρχει κινδυνος ανάφλεξης της καπνιάς μέσα στην καμινάδα και να προκαλέσει ζημιά στο τζάκι αλλά  και στο ίδιο το σπίτι ειδικά στα σπίτια με ξύλινη στέγη  που η καμινάδα διέρχεται μέσα απ’ αυτή
, χωρίς να έχει γίνει σωστή εγκατάσταση και μόνωση με πυράντοχο αδρανές υλικό.

Σχετικά με τα υλικά καθαρισμού που κυκλοφορούν στην αγορά σε στερεά μορφή, υγρά μορφή ή μορφή σκόνης και τα οποία καίγονται μέσα στην εστία και αποσαρθρώνουν την καπνιά, ώστε να μη αναφλέγεται, αυτός είναι ο ονομαζόμενος χημικός καθαρισμός.

Αυτού του είδους ο καθαρισμός δεν απομακρύνει την καπνιά και το φράξιμο της καμινάδας και προπαντός, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον μηχανικό καθαρισμό με βούρτσα, ο οποίος είναι ο μοναδικός και αναντικατάστατος καθαρισμός της καμινάδας.

– Εστία συνεχούς ή διακεκομένης καύσης ;

Μια εστία που είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τον Γαλλικό κανονισμό NFD 35376, σαν ‘ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΥΣΗΣ’, είναι μια εστία πολύ αεροστεγής, με πλήρως ελεγχόμενη καύση. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η δυνατότητα μακρύτερης διάρκειας της καύσης από μία και μόνη τροφοδοσία. Το πλεονέκτημα της είναι η διατήρηση των κάρβουνων ακόμα και ύστερα από αρκετές ώρες από την αρχική τροφοδοσία, αυτό μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την επανατροφοδοσία και λειτουργία της εστίας, χωρίς να χρειαστούμε προσάναμμα.

Για παράδειγμα αν η τροφοδοσία γίνει το βράδυ πριν από τον ύπνο, μπορούμε να σηκωθούμε το πρωί και να προσθέσουμε ξύλα , χωρίς να μπούμε στην διαδικασία ανάμματος από την αρχή με την χρήση προσανάμματος.

Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν μια εστία χρησιμοποιείται σαν μοναδική και κύρια θέρμανση. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ότι δηλαδή δεν ανάβουμε εκ νέου φωτιά, αλλά συνεχίζουμε την ίδια, έδωσε τον χαρακτηρισμό ‘ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΥΣΗΣ’ στις εστίες αυτής της κατηγορίας.

Προς αποφυγή τυχόν παρανοήσεων διευκρινίζουμε, ότι με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι οι εστίες με τον χαρακτηρισμό ΄ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΗΣ ΚΑΥΣΗΣ’ πρέπει να σβήνουν ανά κάποια χρονικά διαστήματα. Σε καμία περίπτωση!. όσο τις τροφοδοτούμε με ξύλα, τόσο καίνε. Είναι ευνόητο, ότι επειδή δεν είναι το ίδιο αεροστεγείς, καίνε τα ξύλα πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουν σβήσει εντελώς το πρωί, αν δεν επανατροφοδοτηθούν ενδιάμεσα το βράδυ και έτσι να χρειαστούν άναμμα από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι η καύση διακόπτεται και γι αυτό τον λόγο παίρνουν αυτόν τον χαρακτηρισμό.

 

Προσοχη πριν πάτε να επιλέξετε  φροντίστε να ενημερωθείτε για το ποιόν, την αξιοπιστία και την εξυπηρέτηση της εταιρείας στην οποία απευθύνεστε, για να είστε βέβαιοι με ποιόν θα συνεργαστείτε.

Δώστε ιδιέτερη σημασία στην κατασκευή, τοποθέτηση και επένδυση του τζακιού , καθώς είναι πιο σημαντική από την επιλογή και αγορά της εστίας, να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του κατάλληλου ατόμου που θα την πραγματοποιήσει υπάρχουν μη γνώστες των τεχνικών κατασκευής τζακιού με μαντεμένια ενεργειακή εστία που επαγγέλλονται τους ειδικούς.

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × one =