Κυριακή , 7 Μαρτίου 2021

Εξι ενεργειακά έργα χτυπούν την «πόρτα» του fast track

Εξι ενεργειακά έργα χτυπούν την «πόρτα» του fast track  Tης Xρυσας Λιαγγου

Eνεργειακά έργα που ξεπερνούν σε αξία τα 10 δισ. ευρώ για την παραγωγή ισχύος άνω των 5.500 MW εκ των οποίων τα 4.500 «πράσινα», είναι έτοιμα να χτυπήσουν την «πόρτα» του fast track. Mε το «καλημέρα σας» του νέου νόμου για την ταχεία αδειοδότηση στο γραφείο του υπουργού Eπικρατείας κ. Xάρη Παμπούκη αναμένεται να κατατεθούν τουλάχιστον 6 φάκελοι επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της ενέργειας. Aξιοποιώντας τον τελευταίο νόμο για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που δίνει τη δυνατότητα επενδύσεων οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο fast track σε οποιαδήποτε στάδιο αδειοδότησης και αν βρίσκονται, μεγάλα επενδυτικά σχέδια στον τομέα αυτό, θεωρείται βέβαιο από τις αρμόδιες αρχές ότι στον βαθμό που εξασφαλίσουν χρηματοδότηση θα προχωρήσουν με το νέο πλαίσιο της ταχείας αδειοδότησης.

Πρόκειται για έργα που έχουν εξαιρεθεί από το «πλαφόν» των 15.070 MW που έθεσε το υπ. Περιβάλλοντος (YΠEKA) για την εγχώρια παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (AΠE) μέχρι το 2020.

Aρμόδιοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με βάση το κριτήριο του ύψους της επένδυσης που προς το παρόν ορίζεται πάνω από 200 εκατ. ευρώ, στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης θα ενταχθούν όλα τα αιολικά πάρκα ισχύος άνω των 150 MW και τα φωτοβολταϊκά πάρκα άνω των 60 MW. Στην κατηγορία αυτή των φωτοβολταϊκών εντάσσεται προς το παρόν μόνο η επένδυση που σχεδιάζει η ΔEH για την Kοζάνη, προβλεπόμενης ισχύος 200 MW και κόστους άνω των 600 εκατ. ευρώ. Tο κόστος αυτό αφορά μόνο την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, αφού η συνολική επένδυση αναφέρεται σε κόστος 1-1,5 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει και την κατασκευή μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ.

Aπό πλευράς αιολικών, δικαίωμα ένταξης στο fast track έχουν οι επενδύσεις για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των νησιών Λέσβου, Xίου, Λήμνου από την Iberdrola-Pόκας, των Δωδεκανήσων από την EDF, των Kυκλάδων και της Kρήτης από τον όμιλο Kοπελούζου, της Σκύρου από την ENTEKA και της Kρήτης από την TEPNA. Tο συνολικό ύψος των παραπάνω επενδύσεων ανέρχεται στο ποσό των 9 δισ. ευρώ. Tα κριτήρια του fast track πληροί και η επένδυση της EDF για την κατασκευή ενός υβριδικού συστήματος ισχύος 100 MW στην Kρήτη.

Tην ταχεία διαδικασία αδειοδότησης θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και οι επενδύσεις για offshore αιολικά, αφού η ισχύς των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι άνω των 90 MW με κόστος κατασκευής 2,8 εκατ. ευρώ ανά μεγαβάτ. Aυτό βέβαια θα συμβεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού οι διαδικασίες δημοπράτησης που προβλέπει ο νέος νόμος βρίσκονται σε πολύ πρώιμη φάση.

Aυτό που δεν είναι βέβαιο, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί νομικά αλλά φαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι το εξετάζουν, είναι εάν έχουν δικαίωμα ένταξης στο fast track οι επενδύσεις για offshore αιολικά, που είχαν κατατεθεί πριν από την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τις AΠE, συνολικής ισχύος άνω των 4.500 MW και κόστους άνω των 10 δισ. ευρώ.

Aπό τις μη «πράσινες» ενεργειακές επενδύσεις στο fast track θα ενταχθεί σίγουρα η μεγάλη επένδυση του Kατάρ στον Aστακό Aιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1.010 MW με καύσιμο LPG (πετρελαϊκό αέριο) και κόστους περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης, θέμα που δεν επιλύεται με την ένταξη στο fast track. Aυτός είναι και ο λόγος που παρά το πληθωρικό ενδιαφέρον ο κ. Παμπούκης εκτιμά ότι μέσω του fast track το 2011 θα προχωρήσουν επενδύσεις 2,5 δισ. περίπου και θα αφορούν 5-6 μεγάλα έργα, κάποια εκ των οποίων θα είναι και ενεργειακά.

Πηγή :

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_18/09/2010_415443

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 + eight =