Σάββατο , 31 Οκτωβρίου 2020

Καταργείται το όριο για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες

Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναπροσαρμόζονται προς τα επάνω τα όρια ισχύος ορισμένων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αλλαγές στο «μίγμα» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα εγκατασταθούν ως το 2014, προβλέπει υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα, ύστερα από αιτήματα φορέων της αγοράς.

Στο μεταξύ, σε ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, πρώην νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γλυκερία Σιούτη, τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο σε δάση και δασικές εκτάσεις, όσο και σε αναδασωτέες.

Με την απόφαση, που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανταποκρινόμενο, όπως αναφέρει, στα πολλαπλά αιτήματα για αναπροσαρμογή προς τα επάνω των ορίων ισχύος ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ, αυξάνεται η συμμετοχή των μικρών υδροηλεκτρικών, από 250 μεγαβάτ ως το 2014, που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση (της 15ης Σεπτεμβρίου), σε 300.

Έτσι, συνολικά τα υδροηλεκτρικά ανεβαίνουν από 3.650 σε 3.700 MW, ενώ τα αιολικά παραμένουν στις 4.000 MW, τα φωτοβολταϊκά στα 1.500, τα ηλιοθερμικά 120, η βιομάζα στα 200.

Τα μεγάλα έργα, που θα κατασκευαστούν με τη διαδικασία του fast track, παραμένουν εκτός των ορίων αυτών.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή, που επέρχεται με τη νεώτερη απόφαση, είναι ότι καταργούνται τα όρια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες (ήταν 200 MW) και για τη γεωθερμία (ήταν 20 MW).

Στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ τονίστηκε ότι δεν είναι σωστό να αποκλείεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και ότι πάνω από το 95 % των αιολικών πάρκων στην ηπειρωτική Ελλάδα αναπτύσσονται σε δασικές εκτάσεις.

Η κ. Σιούτη ανέφερε στην εισήγησή της, αναφορικά με την εγκατάσταση ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις, ότι είναι παράλογο να αξιώνει κανείς να ολοκληρωθεί η αναδάσωση, προκειμένου να επιτραπεί η κατασκευή μονάδων ΑΠΕ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπούν κάποια από τα δέντρα, τα οποία στο μεταξύ θα έχουν αναπτυχθεί.

Στην ίδια ημερίδα ο ειδικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γ. Αμοργιανιώτης, ανέφερε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.

Τόνισε ακόμη ότι σε ετήσια βάση εγκαθίστανται 100 – 150 μεγαβάτ νέων μονάδων ΑΠΕ, αλλά για να επιτευχθούν οι στόχοι του Κυότο, οι επενδύσεις θα πρέπει να δεκαπλασιασθούν σε 1.000 μεγαβάτ ετησίως.

Πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/10/2010_358128

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seven + 10 =