Σάββατο , 26 Σεπτεμβρίου 2020

Πράσινη ενέργεια για το σπίτι μας

Έχουμε ακούσει όλοι λίγο πολύ για τα “πράσινα¨ σπίτια, πως όμως μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια πράγματα για το δικό μας σπίτι ?
Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε την αρνητική επίδραση διαφόρων απλών πραγμάτων που συμβαίνουν μέσα στο ίδιο μας το σπίτι και αν τα αλλάξουμε μπορεί να μας βοηθήσουν.
Ας δούμε μερικές συμβουλές, που μπορούμε εύκολα να εξοικονομήσουμε ενέργεια, προστατεύοντας το περιβάλλον.
Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί σε κάθε σπίτι ένα σημαντικό έξοδο ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαττώσουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ και παράλληλα να γίνουμε φιλικοί στο περιβάλλον
Κλιματιστικό , Καλοριφέρ
Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 26 βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι( Κλιματιστικό Ψύξη) και στους 20 βαθμούς το χειμώνα. Προσπαθούμε να το ανάβουμε μόνο στο δωμάτιο που βρισκόμαστε, με πόρτες και παράθυρα κλειστά ενώ φροντίζουμε για την τακτική συντήρησή του για να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά. Ρυθμίζοντας τους θερμοστάτες των καλοριφέρ στους 20ο κατά τη διάρκεια της μέρας και στους 12ο κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οικονομία στο πετρέλαιο ή στο αέριο – ανάλογα τι καταναλώνει ο καυστήρας είναι εντυπωσιακή.
Ο θερμοσίφωνας
Τον ανάβουμε μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό, ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 40-50 βαθμούς κελσίου, το καλοκαίρι. Το ανθρώπινο σώμα αισθάνεται ζεστό κάθε τι που ξεπερνά την φυσιολογική του θερμοκρασία (36,6ο).
Άρα οι 50ο C είναι υπέραρκετοί για να απολαύσετε το ζεστό σας μπάνιο.
Μπορείτε επιπλέον, αν ο θερμοσίφωνάς σας δεν είναι μονωμένος, να τον μονώσετε τυλίγοντάς τον με μία παλιά κουβέρτα.
Πλυντήριο ρούχων – πιάτων
Ρυθμίζουμε το διακόπτη στους 30 βαθμούς κελσίου, περιμένουμε να γεμίσει πριν πλύνουμε και το ρυθμίζουμε στο ειδικό οικονομικό πρόγραμμα, αν είναι μισογεμάτο (Πλυντήριο ρούχων) . Καλό είναι να αποφύγετε τη μικρή πλύση στο πλυντήριο των ρούχων και των πιάτων. Κάντε λίγο υπομονή περιμένοντας να μαζευτούν αρκετά ρούχα ή πιάτα πριν τα βάλετε σε λειτουργία.Εξοικονομείτε έτσι, εκτός από ρεύμα, και νερό.

Η ηλεκτρική κουζίνα
Φροντίζουμε να εφαρμόζουν οι κατσαρόλες στις εστίες της κουζίνας, με αυτόν τον τρόπο γλυτώνουμε και 20-30% περισσότερη θερμότητα! Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας και εξοικονομούμε ρεύμα της τάξεως του 30-60% !! Χρησιμοποιούμε το θερμό αέρα του φούρνου για να μαγειρέψουμε περισσότερα φαγητά ταυτόχρονα και δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του, όταν είναι σε λειτουργία. Σβήνουμε το φούρνο ή την εστία 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό, καθώς η θερμότητα είναι αρκετή για να συνεχιστεί το μαγείρεμα.

φωτισμός
Αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης δηλαδή με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Καταναλώνουν 80% λιγότερη ενέργεια, διαρκούν 10-15 φορές περισσότερο και το κόστος της αγοράς τους θα αποσβεστεί μέσα σε 5 μήνες. Η ποιότητα του φωτός είναι εφάμιλλη των κλασσικών λαμπτήρων και η οικονομία θα φανεί στον πρώτο κιόλας λογαριασμό της ΔΕΗ.Δεν αφήνουμε τα φώτα αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμούμε το φυσικό φως. Φεύγοντας από ένα δωμάτιο, σβήστε το φως η σπατάλη του ρεύματος είναι πολλή μεγάλη αν αφήνουμε ανάμενα φώτα σε άδεια δωμάτια. Δώστε το καλό παράδειγμα, εκπαιδεύστε και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο και θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι η εξοικονόμηση ρεύματος είναι θεαματική.

Συσκευές σε αναμονή (stand by)
Κλείνουμε τις συσκευές, όπως την τηλεόραση, το DVD, το στερεοφωνικό, τον υπολογιστή, της οθόνες, κλπ, από το διακόπτη που έχουν επάνω τους και όχι από το τηλεχειριστήριο. Όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Μπορείτε να τις συνδέστε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε πολύπριζα με διακόπτη, έτσι θα είναι πολύ εύκολο, πριν πέσετε για ύπνο και με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού, να σβήσετε την τηλεόραση, το DVD, το βίντεο, το στερεοφωνικό και τον υπολογιστή. Αν μια τέτοια διαδικασία σας φαίνεται περιττή, σκεφτείτε ότι το 10% της κατανάλωσης ρεύματος του σπιτιού προέρχεται από τις συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση «αναμονής» -δεν έχουμε πατήσει δηλαδή το off.

Τζάμια με μεμβράνες
Το να αντικατασταθούν όλα τα κουφώματα και τα τζάμια ενός σπιτιού είναι ένα μεγάλο έξοδο. Μια φθηνή εναλλακτική λύση είναι να ντύσετε τα τζάμια με ειδικό φιλμ που φιλτράρει την ηλιακή ακτινοβολία. το σπίτι θα παραμείνει φωτεινό όπως πριν, απλά θα φιλτράρονται οι ακτίνες του ήλιου και δεν επιτρέπουν να περάσουν οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.
Προσοχή στις χαραμάδες
Φροντίστε οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού να κλείνουν καλά. Καλύψτε τα κενά κάτω από τις πόρτες και ανάμεσα στα παραθυρόφυλλα. Με αυτόν τον τρόπο ή ζέστη του καλοριφέρ και η δροσιά του κλιματιστικού θα παραμένουν στο δωμάτιο και δεν θα φεύγουν έξω από τον χώρο, έτσι θα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να επιτευχτεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο.
Απλές συμβουλές που μας βοηθάνε στην οικονομία της ενέργειας αλλά και χρημάτων μας.

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seven + seventeen =