Πέμπτη , 24 Σεπτεμβρίου 2020

Τα τραπεζικά δάνεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Μάχη στα «πράσινα» δάνεια δίνουν πλέον οι τράπεζες, καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι αρκετά αυξημένο, ενώ οι συνέργειες με το κράτος εξασφαλίζουν τους τραπεζίτες ως προς την αποπληρωμή των οφειλών.

Πρόκειται για ένα «μπουκέτο» από νέα δάνεια που αφορούν τόσο ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, όσο και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι χαμηλότερα επιτόκια και οι προνομιακοί όροι αποπληρωμής σε σχέση με τα αντίστοιχα, παραδοσιακά δάνεια της ίδιας κατηγορίας.

Τόσο στα καταναλωτικά, όσο και στα επισκευαστικά δάνεια ότι οι πελάτες των τραπεζών πληρώνουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τα «παραδοσιακά» προϊόντα, ενώ  με το ποσό που θα εξοικονομούν από την «πράσινη επένδυσή τους» θα μπορούν να καλύπτουν τη μηνιαία δόση τους.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες τα «πράσινα δάνεια», μαζί με τα προϊόντα μεταφοράς υπολοίπου είναι αυτή τη στιγμή οι μόνες δύο κατηγορίες δανείων που «περπατάνε» στην αγορά, καθώς εκταμιεύονται ποσά και γίνονται αρκετές αιτήσεις.

Τι προσφέρουν οι τράπεζες
Ειδικά χαμηλότοκα δάνεια για τη χρηματοδότηση κατά 100% του κόστους ενεργειακών παρεμβάσεων χορηγεί η Εθνική Τράπεζα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Εθνικής προβλέπει ότι δικαίωμα συμμετοχής θα έχει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ή προϋποθέσεις όσον αφορά την ηλικία του κτιρίου.

Προϋπόθεση –όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα της τράπεζας- αλλά και από αυτό του υπουργείο είναι τα ακίνητα των δικαιούχων να έχουν περάσει από ενεργειακή επιθεώρηση. Ως προς τη χρηματοδότηση των ενδιαφερομένων, για μικρά ποσά εργασιών θα χορηγείται καταναλωτικό δάνειο, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, με επιτόκιο κατά τρεις μονάδες χαμηλότερο από το τρέχον

.Για μεγαλύτερα ποσά εργασιών θα χρειάζονται εμπράγματες εξασφαλίσεις και θα χορηγείται επισκευαστικό δάνειο με επιτόκιο χαμηλότερο κατά 1% από το μέσο αντίστοιχο της αγοράς. Εφόσον δεν απαιτείται προσημείωση κάποιου ακινήτου, η μέγιστη διάρκεια του δανείου θα είναι 5 χρόνια, ενώ εφόσον είναι υποχρεωτική θα φτάνει τα 15 χρόνια.

Από την πλευρά της, η Eurobank χορηγεί το Πράσινο Κατοικίας – Φωτοβολταϊκά, για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών.  Το εν λόγω δάνειο χορηγείται είτε με προσημείωση ακινήτου, είτε με εκχώρηση της σύμβασης που υπογράφει ο κάτοχος του Φωτοβολταικού Συστήματος με τη ΔΕΗ.
Αντίστοιχα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαθέτει ειδικό δάνειο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες. Πρόκειται για ένα «πράσινο» προιόν, το οποίο απευθύνεται σε εκείνους που έχουν μια ταράτσα ή στέγη από 50 έως 150 τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά στις στέγες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όποιος εγκαταστήσει τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά μπορεί να εξοικονομήσει αλλά και να κερδίσει ποσά που φτάνουν μέχρι και 4.000 ευρώ το χρόνο πουλώντας το παραγόμενο ρεύμα στη ΔΕΗ.
Σήμερα, το δάνειο αυτό χορηγείται είτε με προσημείωση ακινήτου, είτε με εκχώρηση της σύμβασης που υπογράφει ο κάτοχος του Φ/Β Συστήματος με τη ΔΕΗ.  Η μόνη προϋπόθεση του προγράμματος είναι ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει μία ταράτσα ή στέγη και αν καταθέσει αίτηση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήρια, και εκείνο αναλαμβάνει τα πάντα: από τη δανειοδότηση, τη μελέτη και το σχεδιασμό της τεχνικής λύσης και τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών.

Στο κίνημα των «πράσινων δανείων» έχει μπει και η Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5δισ. ευρώ, για «πράσινες» επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές υποδομές/  Επιπλέον, διαθέτει μια σειρά από προϊόντα που απευθύνονται σε ιδιώτες: Για εκείνους που θέλουν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα στο σπίτι, μέχρι 10ΚW, με σκοπό να εξασφαλίσουν ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα από τη ΔΕΗ, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει εξειδικευμένα προγράμματα – το στεγαστικό – επισκευαστικό δάνειο με ή χωρίς εξασφάλιση και το καταναλωτικό Δάνειο “GREEN” που προσφέρουν χρηματοδότηση έως και το 100% του κόστους αγοράς και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος. Αντίστοιχα, για εκείνους που θέλουν να αγοράσουν ή να χτίσουν βιοκλιματικό σπίτι η τράπεζα διαθέτει ένα ειδικά σχεδιασμένο στεγαστικό δάνειο για αγορά ή κατασκευή βιοκλιματικής κατοικίας, το οποίο παρέχει έκπτωση επιτοκίου ανάλογα με την ενεργειακή κατηγορία που ανήκει το ακίνητο, καθώς και έκπτωση στα έξοδα δανείου.

Η Alpha Bank προωθεί το Alpha Δάνειο Φυσικού Αερίου και Λοιπών Εργασιών. Το ύψος του δανείου ξεκινά από 700 και φτάνει τα 30.000 ευρώ, το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο, σήμερα 9,75% (πλέον εισφοράς Ν. 128/75, 0,60%) και η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι ποσοστό 1,50% ή 2,50% ή 3,50% επί του υπολοίπου του δανείου.
Επίσης διαθέτει το νέο πρόγραμμα “Alpha πράσινες Λύσεις – Ενεργειακό Σπίτι”, το οποίο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες, το προϊόν “Alpha Πράσινες Λύσεις – Οικολογική Επιχείρηση”, το οποίο απευθύνεται σε Μικρές Επιχειρήσεις και Ελεύθερους Επαγγελματίες και το πρόγραμμα “Alpha Πράσινες Λύσεις – πράσινη Μετακίνηση”, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αγοράς υβριδικού – ηλεκτρονικού οχήματος.

Η Τράπεζα Κύπρου χορηγεί επίσης δάνειο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 10kw σε ταράτσες, (το παραγόμενο ρεύμα θα το αγοράζει η ΔΕΗ και ο δανειολήπτης θα εξασφαλίσει ετήσιο έσοδο) με το βασικό επιτόκιο στεγαστικών + περιθώριο.
Ανάλογο δάνειο έχει λανσάρει και η Αγροτική με κυμαινόμενο επιτόκιο 5,45% (με εμπράγματες εξασφαλίσεις) και 7,65% (χωρίς εξασφαλίσεις). Το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτεί την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10 kw στη στέγη του σπιτιού, στο πλαίσο του προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για κατοικία, με προϋπόθεση την εκχώρηση της σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ (για την τιμή πώλησης της ενέργειας).

Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό. Όπως αναφέρει η τράπεζα, το “home ecoλογικό” απευθύνεται στα νοικοκυριά με ισχυρό οικολογικό προσανατολισμό που αναζητούν τρόπους μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους καθώς και τη λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων. Το ποσό του δανείου κυμαίνεται από 3.000 ευρώ 30.000 ευρώ και μέχρι το 100% του συνόλου της αξίας του χρηματοδοτούμενου αγαθού ή υπηρεσίας με την προσκόμιση δικαιολογητικών. Η διάρκεια ξεκινά από τους 12 και φτάνει έως τους 120 μήνες και υπάρχει περίοδος χάριτος έως 6 μήνες. Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο, βασιζόμενο στο επιτόκιο Euribor Τριμήνου (σήμερα 0,88%) πλέον περιθωρίου 6,50% (το επιτόκιο επιβαρύνεται με την εισφορά Ν. 128/75, 0,60%)

Η Marfin Egnatia Bank προσφέρει το δάνειο «Marfin sun στο σπίτι σου», για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ολοκληρωμένες προτάσεις και ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τη λύση που ανταποκρίνεται πληρέστερα στις δικές του ανάγκες: καταναλωτικό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις, δάνειο βελτίωσης με εκχώρηση σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ, δάνειο βελτίωσης με προσημείωση ακινήτου και εκχώρηση σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ.

Τα δάνεια του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».
Δυνατότητες «πράσινων» παρεμβάσεων σε κτίρια προσφέρει επίσης το πρόγραμμα ματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Μάλιστα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία ειδικού χρηματοδοτικού φορέα, στον οποίο συμμετέχουν οι τράπεζες και το ΤΕΜΠΜΕ, και ο οποίος θα χορηγήσει 600 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Το ανώτατο ύψος των χορηγήσεων είναι 15.000 ευρώ, ενώ υπό προϋποθέσεις το δάνειο θα είναι επιδοτούμενο. Η διάρκεια αποπληρωμής του ορίζεται στα 5 έτη.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες ιδιοκτήτες κατοικιών οι οποίοι, εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά ιδιοκτήτες κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ή τις 25.000 ευρώ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση άτοκου δανείου, και επιχορήγηση του 30% του προϋπολογισμού.Δηλαδή ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 ευρώ θα αποπληρώσει 7.000 ευρώ άτοκα.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ ή 25.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση για το 15% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Τέλος, στην Τρίτη κατηγορία ανήκουν ιδιοκτήτες, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων υπερβαίνει τα παραπάνω όρια και φτάνει μέχρι τα 45.000 ευρώ ανά άτομο ή τα 65.000 ευρώ ανά οικογένεια. Στην κατηγορία αυτή, το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου.

Τα δάνεια αφορούν αντικατάσταση κουφωμάτων, και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού.

Πηγή : http://www.hbnews.gr/permalink/39359.html

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 + 15 =