Παρασκευή , 17 Σεπτεμβρίου 2021

To Έξυπνο Σπίτι και οι Τεχνολογίες Αυτοματισμού Κατοικίας

greenpowerΗ ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας άνοιξε το δρόμο για την εξέλιξη του έξυπνου σπιτιού.

Η ανάγκη για αμμεση πληροφόρηση, αυξημένη προστασία και ασφάλεια όταν είμαστε μέσα στο σπίτι, αλλά και όταν απουσιάζουμε, οι καθημερινές σύγχρονες προκλήσεις όπως η εξοικονόμηση ενέργειας καθιστούν το έξυπνο σπίτι και τον αυτοματισμό κατοικίας την επόμενη τεχνολογία που θα ενσωματωθεί στη κατασκευή του κτιρίου.

Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι εταιρίες που έχουν ενδιαφερθεί για την αναπτυσσόμενη αγορά του έξυπνου σπιτιού.

Πολλές είναι λοιπόν και οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί και η κάθε μία καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες.

Στην Αμερική, επικρατούν οι τεχνολογίες PLC (Power Line Carrier).

Η τεχνολογία αυτή PLC (Power Line Carrier) – ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (επικοινωνία γραμμής ρεύματος) – είναι μία τεχνολογία που δεν απαιτεί καμία επιπρόσθετη καλωδίωση του κτιρίου, καθιστώντας ικανή την εγκατάσταση σε υπάρχοντα κτίρια και σπίτια.

Η επικοινωνία ανάμεσα στους διάφορους controllers, πομπούς και δέκτες πραγματοποιείται με την αποστολή και λήψη δεδομένων που γίνονται μέσα από την υπάρχουσα καλωδίωση, αξιοποιώντας τους ρευματοφόρους αγωγούς της κατοικίας εκπέμποντας απ’ τον πομπό σε συχνότητα κύματος μεταξύ 20 και 200 kHz στην καλωδίωση του οικιακού ρεύματος.

Το κύμα είναι διαμορφωμένο σε ψηφιακά σήματα. Κάθε δέκτης του συστήματος έχει μια διεύθυνση και μπορεί να δεχτεί αποκλειστικές εντολές απ’ τα σήματα που στέλνει ο πομπός και αποκωδικοποιεί ο δέκτης.

Αυτές οι συσκευές μπορούν είτε να τοποθετηθούν σε μια απλή πρίζα είτε να καλωδιωθούν μόνιμα. Αφού τα σήματα μπορεί να επηρεάσουν τα κοντινά σπίτια (ή διαμερίσματα) στο ίδιο δίκτυο διανομής, τα σήματα ελέγχου έχουν μια “διεύθυνση οικίας” καθορισμένη απ’ τον ιδιοκτήτη.

Στην Ευρώπη συστήματα όπως το Instabus της Siemens, το Dupline της Carlo Cavalli, το C-bus της Clipsal είναι τεχνολογίες που βασίζονται σε ανεξάρτητη καλωδίωση, το λεγόμενο bus όπου συνδέονται όλες οι ελεγχόμενες συσκευές και αισθητήρια, προσδίδοντας στο σύστημα μεγάλη αξιοπιστία.

H ανάπτυξη των ασύρματων συστημάτων από κάθε εταιρία, δίνει λύση στο πρόβλημα των ήδη κατασκευασμένων κτιρίων. Ταυτόχρονα υποστηρίζεται από πάρα πολλές μεγάλες εταιρίες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, όπως Siemens, ABB, Merten, Carlo Cavalli.

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − 12 =