Κυριακή , 7 Μαρτίου 2021

Χαμηλής ενέργειας σπίτι

Σαν ορολογία – Χαμηλής ενέργειας σπίτι – ονομάζουμε οποιοσδήποτε τύπο σπιτιού που χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από ένα κανονικό σπίτι .. όμως η χρήση και η έννοια του όρου «χαμηλής ενέργειας σπίτι» έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, και θα αλλάξει περισσότερο στο μέλλον.

Γενικά σαν χαμηλής ενέργειας σπίτι  θεωρείται ένα σπίτι το οποίο οι καταναλώσεις του συμφωνά με τα γερμανικά & ελβετικά χαμηλής ενέργειας πρότυπα πληρούσε και μπορούσε να υλοποιήσει με μικρή ενέργεια τυποποιημένα μια θέρμανση συγκεκριμένου χώρου

Παράδειγμα η σειρά από 30 kWh/m ² α σε 20 kWh/m ² α (9.500 Btu/ft ² /yr σε 6.300 Btu/ft ² /yr). Κάτω από αυτό ο όρος «υπερβολικά χαμηλή ενέργεια που χτίζει»..

Άλλες χρήσεις του όρου παραδείγματος χάριν οποιαδήποτε μείωση ενεργειακής χρήσης κάτω από τα πρότυπα που απαιτούνται για την ρευματοδότης του κτηρίου.

Επειδή τα εθνικά πρότυπα ποικίλλουν αρκετά, οι όροι «χαμηλής ενέργειας» σε μια χώρα μπορούν να ποικίλουν σε σχέση μιας άλλης.

Σε μερικές χώρες ο όρος αφορά συγκεκριμένα πρότυπα οικοδόμησης, δηλαδή αυτοί που επιδιώκουν να περιορίσουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση ενός χώρου και αυτό πάντα ανάλογα και με άμεση σχέση την κλιματική ζώνη που ανήκει , διαφορετικές οι απαιτήσεις παράδειγμα για την Ελλάδα, από ότι την Αγγλία ή τον Καναδα.

Για την Γερμανία ένα «χαμηλό ενεργειακό σπίτι» (Niedrigenergiehaus) έχει ένα όριο ισοδύναμο με 7 λίτρα του πετρελαίου θέρμανσης για κάθε τετραγωνικό μέτρο του δωματίου για τη θέρμανση χώρου ετησίως (50 kWh/m ² α ή 15.850 Btu/ft ² /yr). Ενώ στην Ελβετία ο όρος χρησιμοποιείται σχετικά με MINERGIE πρότυπα (42 kWh/m ² α ή 13.300 Btu/ft ² /yr).

Πέρα από την χαμηλή ενέργεια που θα χρειάζονται τα κτήρια, μπορούμε να θεωρηθούν και είναι εκείνα που δεν χρησιμοποιούν, κατά μέσον όρο κατά τη διάρκεια ενός έτους, καμία εισαγόμενη ενέργεια (μη ενεργειακά κτήρια), ή ακόμα και εκείνα που παράγουν ενέργεια και έχουν και πλεόνασμα.

Το παραπάνω μπορεί να επιτευχθεί από ένα μίγμα ενεργειακή συντήρηση τεχνολογίες και η χρήση ανανεώσιμη ενέργεια πηγές.

Εντούτοις, ελλείψει των αναγνωρισμένων προτύπων, το μίγμα μεταξύ αυτών – και συνεπώς το σχεδιάγραμμα ενέργεια-χρήσης και η περιβαλλοντική επίδραση του κτηρίου – μπορεί να ποικίλει σημαντικά.

Από τη μία πλευρά είναι τα κτήρια με μια χαμηλή απαίτηση θέρμανσης χώρου που επομένως απαιτούν τα χαμηλά επίπεδα εισαγόμενης ενέργειας, ακόμη και το χειμώνα, πλησιάζοντας την έννοια αυτόνομο κτήριο.

Στην άλλη πλευρά είναι τα κτήρια όπου γίνονται  προσπάθειες να μειώσουν την απαίτηση θέρμανσης χώρου και που επομένως την ενέργεια που χρησιμοποιούν.

Τα χαμηλής ενέργειας κτήρια χρησιμοποιούν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως τα υψηλά επίπεδα μόνωσης, ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα, χαμηλά επίπεδα διείσδυσης αέρα με εξαερισμό προσπαθώντας την διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας.

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11 − 7 =