Τρίτη , 18 Μαΐου 2021

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Υπουργού ΠΕΚΑ, Τ.Μπιρμπίλη στο Ρ/Σ REALFM

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να πω ότι, η κυρία Μπιρμπίλη πρόκειται για μία πολιτικό που προσωπικά έχει κινήσει το ενδιαφέρον μου για δύο λόγους και έτσι θα ξεκινήσω τη συζήτησή μου μαζί της. Ο ένας λόγος είναι ότι μου δίνει την αίσθηση πολύ συχνά πως όταν πιστεύει κάτι δεν υπολογίζει ισορροπίες. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί μου δίνει επίσης την αίσθηση ότι έχει έρθει από άλλο πλανήτη, από άλλο πολιτισμό. Είναι σαν να έχει έρθει από τη Βόρεια Ευρώπη. Έχει το φλέγμα των πολιτικών της Βόρειας Ευρώπης που όταν πιστεύουν ότι κάτι είναι σωστό για τη χώρα τους δυσκολεύονται να κατανοήσουν πολιτικές ισορροπίες και πολιτικά παιχνίδια. Έτσι θέλω να ξεκινήσω, κυρία Μπιρμπίλη, και να σας ρωτήσω, ενάμιση χρόνο μετά αν έχετε μετανιώσει που έχετε γίνει Υπουργός.
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ:  Κύριε Χατζηνικολάου θα σας απαντήσω πολύ αυθόρμητα. Είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση και στη ζωή συνήθως δεν μετανιώνω ποτέ για αυτά που έχω κάνει, μετανιώνω για αυτά που δεν έχω κάνει. Είναι μία μεγάλη τιμή και θα είμαι Υπουργός όσο μπορώ να περάσω αυτές τις πολιτικές τις οποίες πιστεύω και δεν είναι προσωπικές, είναι πολιτικές όλης της Κυβέρνησης.
 
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σήμερα, φαντάζομαι ότι σε σχέση με αυτή τη δήλωσή σας- ότι θα είστε Υπουργός όσο θα μπορείτε να περάσετε τις πολιτικές τις οποίες πιστεύετε- θα νιώθετε μία πίκρα σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη δόμηση στις ζώνες Natura.
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Προφανώς, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Παρόλα αυτά, σήμερα που έχω φύγει από την ένταση των τελευταίων ημερών και βλέπω τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα, η μεγάλη εικόνα είναι θετική. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα. Στο συγκεκριμένο άρθρο, το άρθρο 9 που επικεντρώθηκε η κριτική και αδίκησε τις υπόλοιπες διατάξεις, η Βουλή ψήφισε με τόλμη. Προφανώς, η αρχική πρόταση ήταν πολύ πιο τολμηρή, αλλά νομίζω ότι το συνολικό νομοσχέδιο κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά για την προστασία αυτών των περιοχών. Περιοχές που όχι μόνο προστατεύονται από το εθνικό δίκαιο, αλλά και από το ευρωπαϊκό δίκαιο στο σύνολό τους.
 
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αρκετοί από τους συναδέλφους σας, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σας κατηγορούν ότι επιδεικνύεται σε μία εποχή κρίσης για τη χώρα, κρίσης για την οικονομία, έναν περιβαλλοντικό ακτιβισμό ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του την κατάσταση της οικονομίας. Λένε δηλαδή ότι ωραίες οι ευαισθησίες της Μπιρμπίλη για το περιβάλλον, κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει γιατί είναι ευαίσθητη και γιατί πάει κόντρα και σε συμφέροντα με αυτά που προτείνει, όμως μήπως είναι υπερβολική σε μία περίοδο που ψάχνουμε λεφτά να γεμίσουμε το ταμείο, σε μία περίοδο που θέλουμε να θερμάνουμε την οικονομία, ακόμη και μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας; 
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κύριε Χατζηνικολάου, πιστεύω ότι είναι μία πολύ σοβαρή ερώτηση και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί και ο πολιτικός διάλογος, κατά τη γνώμη μου. Η απάντηση είναι η εξής, πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νόμος για το περιβάλλον, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι ο περισσότερο αναπτυξιακός νόμος για τη χώρα. Ένα πολύ μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνουμε μετά από αυτή την κρίση και πως θα βγούμε μετά από αυτή την κρίση, χωρίς να μας οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο ενός μοντέλου ανάπτυξης που έχει χρεοκοπήσει. Για να μην μιλήσω θεωρητικά θα σας πω πολύ πρακτικά πράγματα που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στο Μεξικό, όπου η εθνική οικονομία εισπράττει πολλά χρήματα από την αξιοποίηση αυτών των περιοχών προστασίας που υπάρχουν εκεί. Για παράδειγμα, τι θα προτιμούσαμε, σας λέω ένα παράδειγμα τυχαίο και δεν θα ήθελα να υπάρξει άμεση σύγκριση με την πραγματικότητα, τι θα προτιμούσαμε η εθνική μας οικονομία να αξιοποιεί, για παράδειγμα, το πάρκο της καρέττα- καρέττα στη Ζάκυνθο ή της θαλάσσιας φώκιας στην Αλόννησο ή να αφήναμε αυτή την προστασία σε όποιες ταβέρνες ή σε όποιους θέλουν τοπικά να εκμεταλλευτούν με κακό τρόπο, νόμιμο ή παράνομο, το συγκεκριμένο αξιοθέατο. Θα μπορούσε η χώρα μας να προσελκύσει πολλούς τουρίστες και πολλούς κατοίκους ακριβώς για να βλέπουν τέτοιου είδους περιοχές που είναι μοναδικής σημασίας σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι το περιβάλλον είναι σαφέστατα μοχλός ανάπτυξης γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
 
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα θέμα στο οποίο αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον και στην επίσης αδήριτη ανάγκη να γεμίσουμε το κρατικό ταμείο. Ένα τέτοιο μεγάλο θέμα είναι το θέμα του Ελληνικού. Εκεί εσείς έχετε τοποθετηθεί και πάλι με περιβαλλοντικό κριτήριο ζητώντας να υπάρξουν ανάσες για το λεκανοπέδιο αξιοποιώντας το Ελληνικό προς αυτή την κατεύθυνση. Η άλλη πλευρά λέει ότι δεν γίνεται σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο παραπέντε της χρεοκοπίας, που ο μικροσυνταξιούχος βλέπει τη σύνταξή του να πετσοκόβετε για αυτό το λόγο, να μην επιχειρούμε να κερδίσουμε χρήματα από εκτάσεις φιλέτα όπως αυτή του Ελληνικού. Τι λέτε, ποια είναι η θέση σας για το Ελληνικό μετά τα όσα έχουν συμβεί;
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Το Ελληνικό είναι πράγματι ίσως το μεγαλύτερο και το ποιο σημαντικό αυτή τη στιγμή οικόπεδο συνολικά στον ευρωπαϊκό χώρο, το οποίο και πρέπει να το αξιοποιήσουμε και πρέπει να το αξιοποιήσουμε πολυκριτηριακά,  και για την εθνική μας οικονομία και θα έλεγε όχι για ένα εισόδημα το οποίο θα μπει μια και καλή στο ταμείο και από εκεί και πέρα να ξεχάσουμε την αξιοποίηση του οικοπέδου. Θα πρέπει επομένως να έχεις χρήσεις που και θα προσελκύουν κόσμο και θα το κάνουν βιώσιμο στην ολότητά του και στη διάρκεια του χρόνου. Πιστεύω ότι επειδή είμαστε σε μια πολύ έντονη, γόνιμη και δημιουργική συζήτηση μέσα στην κυβέρνηση θα βρούμε αυτή τη χρυσή τομή και θα παρουσιάσει η κυβέρνηση συνολικά  ένα σχέδιο το οποίο και θα ανακουφίζει το λεκανοπέδιο και θα αυξάνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Αθήνας – μια πόλη που είναι αναγνωρίσιμη στο εξωτερικό παρόλο που συχνά την προσπερνούν οι επισκέπτες μας –  αλλά και θα συμβάλλει στο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή έχει η οικονομία μας.
 
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω για ένα- δυο ειδικότερα θέματα. Σαν το Ελληνικό υπάρχουν και άλλες περιοχές προς αξιοποίηση. Οι Αλυκές Αναβύσσου, οι Αλυκές στη Μηχανιώνα  Θεσσαλονίκης, μια πλευρά 18 χιλιάδων στρεμμάτων στο όρος Βόρας, το Πρασονήσι της Ρόδου. Με όλα αυτά τι γίνεται;
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Καταρχήν όλα αυτά είναι στην ευθύνη του υπουργού Οικονομικών. Νομίζω ότι όλες οι προτάσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν και σαφέστατα θα πρέπει να συνάδουν με εκείνο  το νέο μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε να έχουμε  στη χώρα μας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, κάποια πρόταση συγκεκριμένη για να τοποθετηθώ.
 
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τι γίνεται πως προχωράμε;
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε με μεγάλη λεπτομέρεια καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις μεγάλοι στόχοι που έχει θέσει το υπουργείο οι οποίοι συνδέονται με την ενέργεια και την απελευθέρωση της αγοράς.  Ο πρώτος μεγάλος στόχος είναι η αλλαγή στο μίγμα του καυσίμου η οποία θα γίνει σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στάδιο και αυτό έχει σχέση και με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι η υποχρέωση που έχουμε να ανοίξουμε την αγορά του λιγνίτη. Και ο τρίτος μεγάλος στόχος είναι να βάλουμε περισσότερους παίκτες στην αγορά ενέργειας, παίκτες οι οποίοι θα είναι βιώσιμοι και θα έχουν ίσους όρους και ίση αντιμετώπιση όπως έχει και η μεγάλη δημόσια επιχείρηση, η ΔΕΗ. Όμως θέλω να προσθέσω και έναν τέταρτο μεγάλο στόχο, να διατηρήσουμε τη πολύ σημαντική θέση που έχει η ΔΕΗ όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά να την κάνουμε περισσότερο εξωστρεφή, με έναν συγκεκριμένο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
 
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαντάζομαι ότι θα υπολογίζεται και την πίεση του μνημονίου. Γιατί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι και μνημονιακή απαίτηση.
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Σαφέστατα το μνημόνιο είναι, θα έλεγα,  ένας οδικός χάρτης για κάποια θέματα που ούτως ή άλλως θα πρέπει να γίνουνε. Στον  ευρωπαϊκό χώρο όμως αυτή τη στιγμή η συζήτηση αφορά όλες τις χώρες, διεξάγεται στο ίδιο επίπεδο με τον ίδιο τόνο και με την ίδια ένταση, διότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος στόχος, το 2014 – 2015  όπου η αγορά ενέργειας θα λειτουργεί με έναν ενιαίο τρόπο σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Επομένως για να φτάσουμε όλες οι χώρες ταυτόχρονα σε αυτόν τον στόχο θα πρέπει να κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα. Τον επόμενο μήνα στη χώρας μας θα περάσει το 3ο ενεργειακό πακέτο. Είναι μια υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα τα Κράτη – Μέλη, και πάνω στο 3ο ενεργειακό πακέτο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα που θέσατε για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
 
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φωτοβολταϊκά. Η Real News, το Real Planet, το περιβαλλοντικό μας ένθετο, αυτή την Κυριακή φιλοξένησε καταγγελίες που έχουν γίνει στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για ατασθαλίες υπηρεσιών της ΔΕΗ που δεν τηρούν τους κανόνες προτεραιότητας στην έκδοση άδειας για φωτοβολταϊκά και εξυπηρετούν επιλεκτικά άτομα και εταιρείες. Η ερώτηση ήταν  αν το υπουργείο σας σκέφτεται να εντάξει κοινωνικά κριτήρια, ανεργία οικονομικά ασθενέστεροι για την έγκριση των αδειών με την έννοια ότι διαπιστώνεται πως το δίκτυο δεν μπορεί να σηκώσει όλη αυτή τη ζήτηση την οποία υπάρχει.
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Βάλατε δύο ζητήματα. Καταρχήν στο πρώτο, θα εξεταστούν όλες αυτές οι καταγγελίες. Είμαστε σαφής και είναι σαφής και η κατεύθυνση που έχουμε δώσει ως εποπτεύον υπουργείο και στη ΔΕΗ, ότι θα πρέπει να τηρηθεί η προτεραιότητα όπως ορίζει ο νόμος.   Στο δεύτερο σκέλος το οποίο θέσατε και το οποίο πραγματικά έχει ένα πολύ έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον θέλω να υπογραμμίσω το εξής: Τα φωτοβολταϊκά είναι μια σημαντική επένδυση, δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι μία εύκολη επένδυση. Είναι μια επένδυση για την οποία κάποιος θα πρέπει να βάλει χρήματα και πρέπει να μπει σε αυτό που λέμε αγορά ενέργειας. Σε ότι αφορά στα κοινωνικά κριτήρια θα πρέπει να πω ότι τέτοια κριτήρια δεν έχουν συζητηθεί όμως  αποτελεί ένα ερέθισμα για να το εξετάσουμε στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή ο νόμος προβλέπει μια αυστηρή σειρά προτεραιότητας η οποία θα πρέπει να τηρηθεί. Το θέμα του κορεσμού των δικτύων είναι εντοπισμένο σε κάποιες περιοχές της χώρας και σε κάποιες γραμμές,   δεν είναι εκτεταμένο. Παρόλα αυτά και σε αυτές τις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα έχει γίνει μια τριμερής ομάδα εργασίας, από το υπουργείο, τη ΔΕΗ και τις τοπικές μονάδες της ΔΕΗ που εξετάζει το πρόβλημα για να δούμε πως  μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ιδιώτες που έχουν κάνει αιτήσεις.
 
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:Ένα τελευταίο θέμα, κυρία Υπουργέ. Ασωπός, βιομηχανίες, εξασθενές χρώμιο. Κανείς δεν έχει πληρώσει ακόμη. Εμείς από τη Real Planet κάνουμε αγώνα για το θέμα αυτό. Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία, τη ρύπανση του Ασωπού. 300% έχουν αυξηθεί τα ποσοστά καρκίνου στα Οινόφυτα και πρόσφατα βρήκαμε δυστυχώς, η Real Planet με την έρευνά της, καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και στον Ασπρόπυργο.
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ:  Κύριε Χατζηνικολάου πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο επαφές με τοπικές αρχές των Οινοφύτων, έχουμε κάνει μία πολύ ολοκληρωμένη δουλειά με την ΕΥΔΑΠ γιατί αυτό που είναι πρωταρχικό μέλημα είναι να πίνουν οι άνθρωποι καθαρό νερό, αυτό είναι το σημαντικό. Η ΕΥΔΑΠ έχει ολοκληρώσει τις μελέτες της και περιμένουμε από την Περιφέρεια να προκηρύξει το έργο. Θέλω να τονίσω, ότι πρέπει και οι Δήμοι να συμβάλουν σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Οι Δήμοι της περιοχής εκείνης. Πιστεύω ότι το θέμα του νερού είναι ζήτημα μηνών για να λυθεί.   Σε σχέση με τη βιομηχανία, εδώ και έξι μήνες έχουμε πολύ στενή συνεργασία με το ΣΕΒ, αλλά και με τις βιομηχανίες του Ασωπού. Όπως τους έχουμε ζητήσει, μέσα σε ένα εξάμηνο, μέσα στο 2011, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα πολύ αυστηρά όρια τα οποία έχουμε θεσπίσει. Επίσης, διαμορφώνουμε από κοινού μία πρόταση για μία μονάδα επεξεργασίας την οποία θα την πληρώσουν οι ίδιοι οι βιομήχανοι.
 
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να στείλετε και κανέναν στον Εισαγγελέα, κυρία Υπουργέ.
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ:  Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος βάζουν τα πρόστιμα και στη συνέχεια όλα αυτά κρίνονται από την ελληνική δικαιοσύνη.
 
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου πως προχωρά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων;
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Το πρόγραμμα αυτό προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Πιστεύω ότι η εξοικονόμηση είναι ένας πολύ μεγάλος τομέας της οικονομίας, πάνω στον οποίο πρέπει να σκύψουμε πολύ το επόμενο διάστημα. Ήδη τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει και το άλλο μεγάλο πρόγραμμα που έχουμε για την εξοικονόμηση ενέργειας το «Χτίζοντας το Μέλλον», το οποίο περιλαμβάνει, μέχρι το 2015, 3 εκατ. παρεμβάσεις σε κτήρια- νοικοκυριά και εμπορικά κτήρια. Επομένως, πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για αυτό.
 
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά.
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ:  Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 + eight =