Τρίτη , Απρίλιος 20 2021

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο


Φθηνότερο ηλεκτρικό 10% ή 20% από τη ΔΕΗ
Ξεκίνησε από χθες η υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο
ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ | Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010 
Αρχισε από χθες η υποβολή αιτήσεων για φθηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Το λεγόμενο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι ένα από τα ειδικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, με τιμή 10% ή 20% χαμηλότερη από το σημερινό οικιακό τιμολόγιο και εφαρμόζεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, αποκλειστικά για την κατανάλωση της κύριας κατοικίας τους.

Η ένταξη σε αυτό γίνεται για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος και ο καταναλωτής θα πρέπει να ανήκει σε συγκεκριμένη κατηγορία με βάση την εκκαθαρισμένη, περυσινή φορολογική του δήλωση.

Οι δικαιούχοι που θα ενταχθούν στο φθηνό, κοινωνικό τιμολόγιο κατατάχθηκαν έπειτα από συνεννόηση του ΥΠΕΚΑ με το υπουργείο Οικονομικών σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, με κριτήριο το εισόδημά τους, την απασχόληση και την οικογενειακή επιβάρυνσή τους. Οι εν λόγω κατηγορίες είναι οι εξής: Κατηγορία Α: Οσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού. αφορολόγητου ορίου μισθωτών- συνταξιούχων, δηλαδή των 12.000 ευρώ ετησίως. Το κοινωνικό τιμολόγιο που δικαιούνται αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

Κατηγορία Β: Οσοι είναι γονείς τριών παιδιών και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας των πολυτέκνων. Το κοινωνικό τους τιμολόγιο αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

Κατηγορία Γ: Οσοι είναι άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών την 30ή Νοεμβρίου 2009) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών- συνταξιούχων, χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνεται το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το κοινωνικό τιμολόγιο έχει έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

Κατηγορία Δ: Οσοι είναι άτομα με αναπηρία 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου. Το κοινωνικό τους τιμολόγιο προβλέπει έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου. Η υποβολή της αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www. dei.gr) είτε τηλεφωνικά στο 210 9298.000. Από 18 Οκτωβρίου η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα ΚΕΠ.

Για την υποβολή της αίτησης χρειάζεται ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά τα δημοτικά τέλη) με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27ης Σεπτεμβρίου. Επίσης ο ΑΦΜ του ενδιαφερομένου και της συζύγου του και ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Επιπλέον για υποβολή στα ΚΕΠ χρειάζεται η ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου προσώπου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να αποφασίσει τις αλλαγές στα τιμολόγια που εκτιμάται ότι θα φέρουν επιβαρύνσεις σε αρκετές κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κοινωνικής Αλλαγής μελετά τους τρόπους ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιβαρύνσεις, ειδικά στις χαμηλές καταναλώσεις.

Τυπικά η διαφορά από τα σημερινά επίπεδα τιμολογίων των οικιακών χρεώσεων της ΔΕΗ είναι 48% ώστε αυτά να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής ενέργειας, υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα. Ωστόσο η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο θα ισοσταθμίσει πλήρως την αύξηση, η οποία στους λογαριασμούς θα είναι μηδενική για τις πολύ χαμηλές καταναλώσεις.

 Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artid=358073&dt=02/10/2010#ixzz11I0LYGeZ

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

7 − one =