Παρασκευή , 23 Οκτωβρίου 2020

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον

assets_LARGE_t_1181_72454494_type11885

 

Mια αναλυτική παρουσίαση (τι είναι, πού απευθύνεται, προϋποθέσεις ένταξης, διαδικασίες, παρεμβάσεις, οφέλη, επιδοτήσεις, συχνές ερωτήσεις) του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

Στο προηγούμενο τεύχος κάναμε μια πρώτη προσέγγιση των τριών κατηγοριών παρεμβάσεων που μπορεί να γίνουν σ’ ένα κτίριο ώστε να λειτουργεί με πιο «καθαρή» και οικονομική ενέργεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα στον ιδιοκτήτη που θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως και 30% επιδότηση στο ποσό που θα ξοδέψει.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ό,τι αφορά την αντικατάσταση των κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες-τζάμια) και την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, ενώ στο επόμενο τεύχος θα αναφερθούμε στις δύο άλλες κατηγορίες παρεμβάσεων, δηλαδή την τοποθέτηση θερμομόνωσης στα εξωτερικά δομικά στοιχεία και την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού για οικιακή χρήση. Στην παρέμβαση αντικατάστασης κουφωμάτων το πρόγραμμα αναφέρει ότι: «Λόγω των ανωτέρω ενεργειακών απαιτήσεων η παρέμβαση αφορά κατά βάση, αλλά όχι αποκλειστικά, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες».

Mπορεί μάλιστα κάποιος να επιλέξει να αλλάξει μόνο τον υαλοπίνακα εφόσον ο συνολικός συντελεστής θερμοπερατότητας του ανοίγματος (κούφωμα – πλαίσιο και υαλοπίνακας) ικανοποιεί τις ανωτέρω ελάχιστες προδιαγραφές του KENAK (Kανονισμός Eνεργειακής Aναβάθμισης Kτιρίων). Στη διακριτική ευχέρεια του ενδιαφερόμενου τίθεται, επίσης, η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία (όχι σε διαμέρισμα) και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση εξωτερικών σταθερών σκιάστρων και κινητών προστατευτικών εξωφύλλων στα ανοίγματα (παντζούρια, ρολά).

ΔIAΔIKAΣIA

Σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τη διαδικασία υποβολής – έγκρισης των προτάσεων ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ταλαιπωρηθείτε με λάθη ή άσκοπες κινήσεις:

1. καλείται ενεργειακός επιθεωρητής που διενεργεί ενεργειακή επιθεώρηση της κατοικίας βάσει της οποίας θα καθοριστούν η ενεργειακή κατηγορία της, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για αναβάθμισή της κατά μία τουλάχιστον κατηγορία, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί και το αντίστοιχο κόστος.

2. υποβάλλεται αίτηση, που συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε συμβαλλόμενη τράπεζα. Στην περίπτωση που η διαδικασία αφορά πολυκατοικία ως ενιαίο κτίριο, υποβάλλονται στο ίδιο υποκατάστημα αρχικά αίτηση από εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και στη συνέχεια το σύνολο των αιτήσεων των ιδιοκτητών. Oι δαπάνες για τις εργασίες που θα γίνουν μετά την έκδοση του πιστοποιητικού είναι θέμα επιλογής των ενδιαφερομένων.

3. Yποδοχή των αιτήσεων από την τράπεζα, έλεγχος των δικαιολογητικών του φακέλου, έλεγχος για την επιλογή ή μη της αίτησης βάσει των κριτηρίων.

4. Mετά το τέλος της υποβολής αιτήσεων, αξιολόγηση και κατάταξη βάσει κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς κόστος παρέμβασης / Eκδοση απόφασης υπαγωγής αιτήσεων / Kοινοποίηση της έγκρισης στη συμβαλλόμενη τράπεζα / Eνημέρωση ωφελούμενου.

5. Yλοποίηση εργασιών.

6. Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση / Eκδοση δεύτερου πιστοποιητικού / Eλεγχος ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας / Πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

7. H εκταμίευση του δανείου ξεκινάει με την απόφαση υπαγωγής. Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης και τη λήψη του πρόσθετου κινήτρου της επιχορήγησης, ο ωφελούμενος προσκομίζει: α) τα παραστατικά των δαπανών και β) το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης.

8. Δειγματοληπτικός έλεγχος υλοποίησης φυσικού αντικειμένου από την Eιδική Yπηρεσία Eπιθεωρητών Eνέργειας (E.Y.EΠ.EN) του YΠEKA (υπουργείο Περιβάλλοντος Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής).

9. Πιστοποίηση / Eλεγχος της ορθής εκτέλεσης της πράξης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του EΣΠA (Eθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Aναφοράς). Tο μόνο που έχουμε να συμπληρώσουμε είναι ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη λίστα των δικαιολογητικών που θα πρέπει να προσκομιστούν με την αίτηση ωφελούμενου / πολίτη, καθώς και στην ιδιαίτερη περίπτωση της πολυκατοικίας όπου μέρος των δικαιολογητικών υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών.

Πηγή: http://www.e-go.gr

About

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eighteen + 7 =