Τρίτη , Απρίλιος 20 2021

Μην Πετάτε τα Φωτιστικά και τους Λαμπτήρες. Προστατέψτε το Περιβάλλον!

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι ο κύριος φορέας ανακύκλωσης λαμπτήρων στην Ελλάδα. Στο Σύστημα είναι εγγεγραμμένες οι μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής λαμπτήρων παγκοσμίως, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% του όγκου λαμπτήρων που διακινείται στην ελληνική αγορά. Ως εκ τούτου, η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. αποτελεί εχέγγυο για την ανακύκλωση των λαμπτήρων, διατηρώντας άρρηκτους τους κρίκους της συλλογής, μεταφοράς κι επεξεργασίας τους, ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, η εισαγωγή των ανακτημένων υλικών τους σε ένα νέο κύκλο παραγωγής.

Από το 2004 – χρονιά ίδρυσης του Συστήματος – μέχρι σήμερα, η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. έχει συλλέξει και ανακυκλώσει πάνω από 1,000,000 λαμπτήρες. Tο Σύστημα βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου συλλογής πανελλαδικά, ώστε να εξυπηρετηθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε τους λαμπτήρες που ανακυκλώνονται. Η συσκευασία τους έχει το σήμα του διαγραμμένου κάδου.

 

Ανακυκλώνονται όλοι οι ακέραιοι λαμπτήρες εκκένωσης αερίων.  Δηλαδή: 

Δε συλλέγονται οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου.

Η ανακύκλωση των αποβλήτων των λαμπτήρων οικιακής προέλευσης γίνεται μέσω των ακόλουθων επιλεγμένων σημείων συλλογής ( τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά, απλά πατήστε εδώ):

  • σημεία συλλογής συμβεβλημένων δήμων
  • καταστήματα πώλησης λαμπτήρων εξειδικευμένα και μη
  • καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ή επιλεγμένα super market 

Επίσης η συλλογή των αποβλήτων λαμπτήρων μπορεί να γίνει από μη οικιακούς χρήστες (Β2Β), όπως:  

  • τους εγγεγραμμένους στο συλλογικό σύστημα παραγωγούς λαμπτήρων
  • τις εργοληπτικές εταιρείες ιδιωτικών και δημοσίων έργων, που ασχολούνται με ανακαινίσεις κτηρίων και αντικατάσταση φωτιστικών ειδών γενικότερα
  • τους μεγάλους τελικούς χρήστες του ιδιωτικού, δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα 

Οι λαμπτήρες πρέπει να τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους, με προσοχή για να μη σπάσουν και χωρίς τη συσκευασία τους.  Οι ευθύγραμμοι λαμπτήρες τοποθετούνται ξεχωριστά στο πίσω μέρος του ειδικού κάδου των σημείων λιανικής.

Μετά τη συλλογή τους, τα απόβλητα των λαμπτήρων μεταφέρονται σε ειδικά αδειοδοτημένους χώρους προσωρινής αποθήκευσης ΑΗΗΕ από μεταφορείς που, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2004, διαθέτουν την άδεια συλλογής-μεταφοράς ΑΗΗΕ και είναι εγγεγραμμένοι σε σχετικό Μητρώο που τηρείται στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στη συνέχεια γίνεται διασυνοριακή μεταφορά των αποβλήτων λαμπτήρων – αφού στην Ελλάδα, δεν υπάρχει εργοστάσιο  επεξεργασίας αποβλήτων λαμπτήρων – με τη βοήθεια ειδικά αδειοδοτημένης εταιρείας για τη διασυνοριακή μεταφορά επικινδύνων αποβλήτων.

Η Επεξεργασία των αποβλήτων λαμπτήρων γίνεται σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού (Βέλγιο, Γερμανία) που έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια διαχείρισης ΑΗΗΕ από τις αρμόδιες αρχές της χώρας τους και έχουν εισάγει πιστοποιημένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. 

Τα υλικά που προκύπτουν από την επεξεργασία των λαμπτήρων είναι:

  • Γυαλί: Η ποσότητα γυαλιού χρησιμοποιείται για την κατασκευή καινούργιων λαμπτήρων. Το ανακυκλωμένο γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις υαλοποιίες αντί της άμμου με αποτέλεσμα:

– τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, καθώς το ανακυκλωμένο γυαλί ρευστοποιείται πιο εύκολα από την άμμο

– την εξόρυξη λιγότερων φυσικών πρώτων υλών

  • Μέταλλα: Ανακυκλώνονται πλήρως στη βιομηχανία μετάλλων.
  • Υδράργυρος: Ανακτάται και καθαρίζεται πλήρως. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ξανά.
  • Σκόνες φθορισμού: Εξουδετερώνονται και στη συνέχεια θάβονται σε ειδικούς χώρους υγειονομικής ταφής, χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Οπότε, μην ξεχνάτε, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ, τίποτα δεν πάει χαμένο.  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 210-5319780, 210-5319762 ή να στείλετε μήνυμα στην διεύθυνση info@electrocycle.gr

About irealtygr

Δείτε επίσης

Εκθεση Έπιπλο & Σπίτι Από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο HELEXPO MAROUSSI

Στην εποχή της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, η Έκθεση Σπιτιού ΕΠΙΠΛΟ & ΣΠΙΤΙ 2014 ανοίγει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one + 18 =